Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje knjige Spomenici otoka Lopuda od antike do srednjeg vijeka

U srijedu, 28. lipnja 2017. u 20 sati u crkvi Sv. Stjepana na Pustijerni (u Stulinoj ulici) dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavit će svoje novo izdanje. To je knjiga Spomenici otoka Lopuda od antike do srednjeg vijeka čije su autorice dr. sc. Ivana Tomas i dr.sc. Maja Zeman, obje više asistentice s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Uz autorice, na predstavljanju će govoriti i recenzent knjige dr.sc. Ivan Basić, docent na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Splitu i urednik knjige Ivan Viđen, tajnik dubrovačkoga ogranka Matice hrvatske.

Knjiga Spomenici otoka Lopuda od antike do srednjeg vijeka sastoji se od dva dijela. Prvi je dio uvod autorice Maje Zeman koji ima za cilj osvijetliti ulogu i funkcioniranje Lopuda (donekle i ostalih elafitskih otoka) u rimskom i kasnoantičkom razdoblju na temelju dostupnih pisanih i materijalnih izvora. Drugi dio, autorice Ivane Tomas okosnica je knjige, koji nakon iznošenja dosadašnje literature i kulturno-povijesnoga uvoda donosi sustavan pregled spomenika Lopuda iz razdoblja Srednjega vijeka, ponegdje s posve novim pogledima na neke spomenike i probleme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *