Input your search keywords and press Enter.

U četvrtak, 14. ožujka 2019. u 19 sati u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku (Palača Sponza), Hrvatsko kulturno društvo Napredak Dubrovnik predstavit će knjigu „Novac Dubrovačke Republike.“ Autor ove monografije je Zlatko Viščević, pravnik i numizmatičar.

Knjiga “Novac Dubrovačke Republike” je nastala s ciljem da dubrovačku numizmatiku približi domaćoj i svjetskoj numizmatičkoj javnosti. Rad na knjizi trajao je sedam godina i knjiga je konačno izdana krajem 2018. godine. Ljepota i finoća dubrovačkog novca uvrstile su ga u samu elitu svjetske numizmatike i kao takav je predmet interesa numizmatičara iz svih krajeva svijeta.

Naglasak u ovoj knjizi je na samim numizmatičkim izdanjima Dubrovačke Republike, stoga se u njoj ne obrađuje povijest dubrovačkog novca, niti povijest dubrovačke kovnice. Ova knjiga u svojoj biti predstavlja numizmatički katalog, odnosno prikaz svih vrsta dubrovačkih novaca i njihovih varijanti. Kao takva, knjiga je primarno namijenjena numizmatičarima, aukcijskim kućama i muzejima.

Cilj je ove knjige popularizirati dubrovačku numizmatiku, pobuditi novi interes kod numizmatičara za istu te doprinijetiorganizaciji postojećih i budućih kolekcija dubrovačkog novca.

Knjigu će predstaviti: Marin Ivanović, predsjednik HKD Napredak Dubrovnik

Darko Milošević, arheolog

Zlatko Viščević, autor knjige

O autoru:

Zlatko Viščević je rođen 1982. u Rijeci. Gimnaziju je završio u Rijeci i diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Numizmatikom se bavi od djetinjstva, a od 2008. i profesionalno 2012. godine pokreće vlastitu numizmatičku tvrtku Monetalis d.o.o. u kojoj radi i danas. Dugo godina je uređivao blog “Hrvatska numizmatika”, a danas uređuje portal i YouTube kanal “Numizmatika.net”. Član je više numizmatičkih društava.

Autor je više numizmatičkih knjiga:

Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas (2004.);

The Guide to Coins and Banknotes of Yugoslavia, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Macedonia (2007.);

Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije (2011.);

Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije – izdanja 2011-2015 (2014.);

Novac Dubrovačke Republike (2018.).

Područja interesa: kovani i papirni novac na području Hrvatske, novac Rimske republike, novac Partskog carstva.

Veselimo se Vašem dolasku!

 

 

Marijeta Radić,
tajnica HKD Napredak Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)