Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje knjige “Ime ‘Hrvat’ u etnogenezi južnih Slavena”

Knjiga Marija Grčevića Ime „Hrvat“ u etnogenezi južnih Slavena donosi vrijedan korpus humanističkih spoznaja koje svojim tematskim rasponom predstavljaju izvrstan temelj za obnovu zamrle hrvatske balkanologije.

Riječ je o problematici koja obuhvaća književnu, jezičnu i političku povijest, lingvistiku, povijesnu demografiju, folkloristiku, etnologiju, sociologiju i niz srodnih disciplina. Autor se istraživački fokusirao na sam etnonim, odnosno na ime „Hrvat“ i s njim povezane glotonime (nazive jezika) koji se javljaju izvan današnje hrvatske etničke jezgre. Autor nam objašnjava semantičko polje glotonima „srpski“ u hrvatskoj književnojezičnoj i kulturnoj povijesti, kako kod hrvatskih pisaca, tako i u kancelarijskoj praksi Dubrovačke Republike, koji je izazvao brojne jezikoslovne i nacionalističke polemike u protekla dva stoljeća. 

Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 19.prosinca, u 18:00 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Knjiga je objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a o njoj će govoriti autor izv.prof.dr.sc.Mario Grčević, prof.dr.sc.Stjepan Ćosić, prof.dr.sc.Dubravka Sesar i prof.dr.sc.Slavica Stojan.

 

 

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *