Input your search keywords and press Enter.

U srijedu 10. listopada u Galeriji Dulčić Masle Pulitika s početkom u 19.30 održat će se predavanje dr. sc. Jasenke Kranjčević pod naslovom “Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913.”. Osim predavanja, bit će predstavljena i knjiga “Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj”. Knjigu će predstaviti Stjepo Butijer, arhitekt i bivši predsjednik Savjeta za prostorno uređenje RH, Ivica Kipre, etnolog i povjesničar umjetnosti iz Etnografskog muzeja Rupe, te autorica dr. sc. Kranjčević.

Organizatori: Umjetnička galerija Dubrovnik, Austrijski kulturni forum Zagreb, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, Institut za turizam.

O knjizi “Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj”

Tema knjige vezana je uz EU godine kulturne baštine, a iz knjige je vidljivo da je AU monarhija između ostalog vodila brigu o baštini i da je ona stvarala baštinu. Znači seoski prostor Hrvatske dio je europske kulturne baštine i ukazuje na višeslojnost identiteta. Knjiga pruža uvid u planiranje / regulaciju 230 seoskih naselja na prostoru cijele Hrvatske. Brojni arhitekti, vojni inženjeri i graditelji bili su uključeni u regulaciju sela te se na taj način ruši predrasuda da su sela nastajala isključivo spontano. Detaljnije se opisuje 30 regulacijskih planova sela na prostora Hrvatske s naglaskom na Dubrovačko-neretvansku županiju.

O predavanju “Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913. – urbanističko-arhitektonski i turistički osvrt”

U predavanju daje se uvid kako se organizirala prva tematska izložba o hrvatskom Jadranu, tj. od izrade regulacijskog plana, gradnje izložbenog prostora do propagande i izrade suvenira. Prva velika izložba o Hrvatskom Jadranu održala se u Beču 1913. godina trajala je 5 mjeseci i zabilježeno je više od 2 milijuna posjetitelja.

dr. sc. JASENKA KRANJČEVIĆ, dipl.ing.arh. znanstvena je savjetnica u Institutu za turizam u Zagrebu. Njezin znanstveni interes je turistička arhitektura, povijest turističke arhitekture, povijest prostornog planiranja te osvrt na budućnost. Autorica je ili koautorica izložbi o prostornom planiranju seoskih naselja u Hrvatskoj, ulozi čeških arhitekata na razvoj turističke arhitekture na hrvatskoj obali te nerealiziranih hotela na Jadranu. Izložbe su održane u Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj.
Društvo arhitekata Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.