Input your search keywords and press Enter.

Popularnim predavanjem prof. dr. sc. Milice Lukić „Riječ Božja glagoljskim pismom ili o Slovu Konstantinovu“, koje će se održati u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. u 18 sati, Dubrovačke knjižnice nastavljaju program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika u Narodnoj knjižnici Grad.

U svom predavanju Milica Lukić govorit će o kršćanskoj, ali i pretkršćanskoj simbolici utkanoj u svako slovo glagoljične azbuke s obzirom na trojnu njegovu narav: leksičko ime, brojevnu vrijednost i njegov oblik, a na primjeru nekoliko odabranih, karakterističnih slova, pokazat će kako je, uz poznavanje njihove “stare vjere” koja “spava” u podtekstu glagoljičnih pismena , riječ o pismu stvorenom za kristjanizacijske svrhe – utvrđivanje i širenje kršćanstva među Slavenima.

 

Milica Lukić redovita je profesorica na Filozofskome fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a od 2018. godine prodekanica je za razvoj i poslovanje. Na matičnome fakultetu predaje niz obveznih i izbornih kolegija na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini: Staroslavenski jezik ,Slavenska pisma, Ćirilometodska baština u hrvatskoj kulturi 19. stoljeća, Filozofsko-simbolički ustroj glagoljskog pisma, Slavenska mitologija, Novija povijest glagolizma, Jezična prošlost u sadašnjosti, Srednjovjekovni simboli i njihova značenja i dr.  Autorica je nekoliko znanstvenih knjiga, a objavila je i više od stotinu znanstvenih i stručnih radova. Posebno je posvećena popularizaciji znanosti i povezivanju filologije s ostalim znanstvenim disciplinama te kreativnim i umjetničkim praksama. Godine 2017. za svoj je inovativni nastavni rad i popularizacijsku praksu nagrađena Godišnjom nagradom Filozofskoga fakulteta u Osijeku, a u rujnu 2018. godine, zajedno s dr. sc. Verom Blažević Krezić nagrađena je Državnom nagradom za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u kategoriji popularizacije i promidžbe znanosti, a za nastavne i izvannastavne popularizacijske projekte – „Glagoljaška večer(a) IV – Gastronomia Cyrillomethodianska“  i „Glagopedija – virtualna glagoljska enciklopedija“.

 

 

 

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)