Input your search keywords and press Enter.

Predavanje o slici Madona della sedia (praćenje putem interneta)

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije organizira u srijedu, 2. prosinca u 19.30 sati predavanje o slici Madona della sedia iz Biskupske pinakoteke. Radi epidemioloških razloga predavanje iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku publika će moći pratiti uživo preko mrežnih stranica i Facebook stranice Dubrovačke biskupije.

O slici će govoriti: dr.sc. Tanja Trška (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu) i dr. sc. Denis Vokić (Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku). Uvodničar će biti Ivan Viđen, član Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

U katedralnoj kolekciji slika, danas dijelom izloženoj u Biskupskoj palači, nalazi se i slika Madonna della Sedia (Madonna della Seggiola) koja je nastala prema slici slavnoga renesansnoga slikara Rafaela (1483.-1520.). Riječ je o jednoj od najpoznatijih slika europske renesansne umjetnosti čiji se izvornik čuva u Palazzo Pitti u Firenci. Čini se da je dubrovačka verzija slike nastala već u 16. stoljeću, kada Rafaelov izvornik nije bio dostupan široj javnosti jer je vjerojatno bio u vlasništvu kardinala Giovannija de Medicija (budućeg pape Lava X). Oko porijekla i autorstva ove slike postoje različita, često i suprotstavljena mišljenja, pa će ovo predavanje pokušati publici iznijeti argumente za njihovo tumačenje te je smjestiti u kontekst Rafaelovog opusa, podsjećajući tako na 500. obljetnicu smrti tog slavnog slikara. Publici će također biti predstavljeni i raniji restauratorski zahvati na slici kao i rezultati nedavnih snimanja rendgenom te infracrvenim i ultraljubičastim spektrom koja su na ovoj slici obavljeni prvi put.

Predavanjem će se obilježiti i 90. obljetnica osnutka Biskupske pinakoteke koju je u prosincu 1930. osnovao tadašnji dubrovački biskup Josip Carević.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *