Input your search keywords and press Enter.

Predavanje „O prvoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku“

U četvrtak, 27. siječnja u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku predavanje „O prvoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku“ održat će dr.sc. Danko Zelić.

Današnja je Zborna crkva sv. Vlaha treća po redu crkva na prostoru unutar dubrovačkih zidina posvećena glavnomu gradskom zaštitniku. Ta barokna crkva postoji već tristotinjak godina (posvećena je 1715. godine). Prije nje na istome je mjestu oko 350 godina nalazila stajala (druga) crkva koja je preživjela Veliku trešnju, ali je uništena u požaru 1706. godine.

Prva, najstarija povijesno potvrđena crkva sv. Vlaha u Dubrovniku nalazila se kod zapadnoga ulaza u grad, uz Vrata od Pila, u predjelu na kojem će kasnije nastati samostan sv. Klare. U prvome dijelu izlaganja bit će predstavljeni i interpretirani najstariji dokumenti u kojima se bilježi prva crkva (iz 1255. i 1281. godine, sačuvani u Državnom arhivu u Dubrovniku). U drugome dijelu izlaganja pozornost će biti usmjerena na vijesti o prvoj crkvi sv. Vlaha u Gradu i njegovu prvome čudu – obrani Dubrovnika od Mlečana 971. godine – koje donose najstarije lokalne povijesne predaje (kronike i anali). Usporedbom podataka u dokumentarnim vrelima i navoda u tekstovima starih dubrovačkih povjesničara otvaraju se neka iznimno važna pitanja – kako o prvim početcima i širenju Parčeva štovanja u Dubrovniku, tako i o vremenu, ali i duhovnom, društvenom, političkom i prostornom kontekstu u kojem taj ranokršćanski biskup mučenik postaje glavnim dubrovačkim svetim zaštitnikom.

Analiza tekstova starih dubrovačkih ljetopisa u svjetlu podataka u dokumentima i novijih spoznaja o razvoju grada upućuje na zaključak da su se događaji koji su uslijedili nakon legendarnoga ukazanja sv. Vlaha – njegovo prvo čudo i gradnja njegove prve crkve u Dubrovniku – odigrali ponešto drukčijim slijedom, u drugom, znatno kasnijem vremenu.

Dr.sc. Danko Zelić je povjesničar umjetnosti, znanstveni savjetnik na Institutu za povijest umjetnosti. Bavi se istraživanjima urbane i urbanističke povijesti hrvatskih srednjovjekovnih centara, a posebnu je pažnju dosad pokazivao prema dubrovačkim temama. Surađivao je, između ostaloga, i na izradi monografija o katedrali Gospe Velike (2014.) i o Zbornoj crkvi sv. Vlaha (2017.)

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika u dvorani je ograničen. Preporučamo praćenje putem internetskih kanala Dubrovačke biskupije (mrežna stranica, YouTube kanal, Facebook stranica).

Tribine „Ususret sv. Vlahu“ ove godine održavaju se u kontekstu jubilarne 1050. Feste sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

* * *

U petak, 14. siječnja u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku predavanje „Između Istoka i Zapada: podrijetlo ranosrednjovjekovnih svetaca zaštitnika na istočnoj obali Jadrana“ održali su dr. sc. Ana Marinković i dr. sc. Trpimir Vedriš.

U četvrtak, 20. siječnja u 18 sati u dvorani Ivana Pavla II. održano je predstavljanje knjige Josipa Kajinića „Kardinal Franjo Šeper: uloga i značenje u promjenama u Katoličkoj crkvi i društvu“. Knjigu će predstaviti dr. sc. Josip Kajinić i dr. sc. Jakša Raguž.

Poveznica na izravni prijenos: https://youtu.be/nb6kV68vUnw


Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.