Input your search keywords and press Enter.

Grad Dubrovnik, razvojna agencija DURA i startup Enum Software u okviru mjera predviđenih projektom „Poštujmo Grad“ (Respect the City) razvili su i pokrenuli aplikaciju za predviđanje broja posjetitelja u povijesnoj jezgri.

Aplikacija je dostupna na linku www.dubrovnik-visitors.hr/prediction i nadogradnja je postojećeg sustava Dubrovnik Visitors. Na osnovu strojnog učenja kao posebne grane umjetne inteligencije procjenjuje broj ljudi na području povijesne jezgre i kontaktne zone Dubrovnika na odabrani dan te je svakako najkorisnija posjetiteljima kako bi lakše isplanirali svoj dolazak u staru gradsku jezgru, ali, ne manje važno, pruža točnu i pravovremenu informaciju građanima kao i svim poslovnim subjektima u planiranju njihovih svakodnevnih, odnosno poslovnih aktivnosti.

Dvojezična aplikacija tekstualno i vizualno prepoznaje četiri moguća slučaja: nema gužve (zelena boja), manja gužva (žuta), gužva (narančasta) i jako velika gužva (crvena). U slučaju da sustav predviđa gužvu korisnicima se preporučuje da svoj posjet povijesnoj jezgri planiraju u jutarnjim, kasno poslijepodnevnim ili večernjim satima kako bi imali najbolje iskustvo boravka u Dubrovniku.

U srži strateškog i multidisciplinarnog projekta „Poštujmo Grad“ upravo su informirani posjetitelji i građani, a ova aplikacija koristan je alat u upravljanju turističkim prometom. Naime, za predviđanje broja posjetitelja algoritam koristi različite parametre kao što su broj posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima, broj dolazaka i noćenja gostiju u smještajnim kapacitetima, kao i podatke iz vremenske prognoze (prosječna temperatura i količina padalina). Algoritam se sa svakim novim podatkom samostalno osvježava i poboljšava (primjerice, u obzir se uzima sedmodnevna vremenska prognoza) pa tako i predviđanja „na kratki rok“ postaju sve točnija.

Kroz idući stupanj nadogradnje sustava planirana je uspostava suradnje s platformama za rezervaciju smještaja na način da se pri individualnim rezervacijama korisniku koji planira svoj dolazak u Dubrovnik ponudi link na kalendar predviđanja kako bi eventualno utjecao na odabir termina boravka, odnosno dolaska.

Petar Ipšić
Viši savjetnik I

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *