Input your search keywords and press Enter.

Otvorenje izložbe “Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku”

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe “Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku”, koje će se održati u subotu, 15. prosinca 2018. godine u 19.30 sati u Kući Bukovac u Cavtatu.

Vlaho Bukovac , majstor portreta i reprezentativnih kompozicija, ostvario je izuzetan opus dekoracija za javne i privatne građevine. Među najzanimljivijim dekorativnim kompozicijama, iako rijetko isticana, je stropna slika Dvostruko krunisanje na nebu i zemlji koja se nalazi u dubrovačkom kazalištu.

Bukovčeve slike, izrađene u cavtatskom ateljeu, bile su montirane na strop Bondinog teatra u siječnju 1901. godine. Velik broj Dubrovčana došao je tada razgledati slike Vlaha Bukovca koje i danas krase Kazalište Marina Držića u Dubrovniku.

Izložba u Kući Bukovac po prvi put predstavlja neke od studija i skica za strop kazališta koje su oko 1900. godine nastajale u slikarevoj rodnoj kući u Cavtatu. Daje pobliži uvid u kontekst nastanka djela, posjetitelja uvodi u njegovu temu i izvedbu te skreće pozornost na detalje kompozicije koje su zbog svog smještaja na stropu kazališta teško dostupne oku promatrača.

Izložba ostaje otvorena do 1. travnja 2019. godine.

Anita Arbulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.