Input your search keywords and press Enter.

Otvorenje izložbe polaznika likovne radionice Doma Marina Držića “Orlando Europeo”

U sklopu cjelogodišnjeg programa Orlandove godine i povodom obilježavanja Dana Europe Dom Marina Držića u četvrtak, 9. svibnja u 12:00 sati pred crkvom sv. Vlaha prezentirat će rezultate likovne radionice „Orlando Europeo“.

Na početku likovne radionice „Orlando Europeo“ polaznici su se upoznali s likom i djelom viteza Rolanda/Orlanda. Zajedno s mentoricom, muzejskom pedagoginjom DMD-a Jasminom Runje proučili su reprodukcije na kojima je prikazan Orlando, kao i okoliš u kojem je smješten njegov lik, što je izuzetno važno zbog stvaranja što cjelovitijeg dojma koji je važan za tijek radionice.

Na radionici su se polaznici izražavali likovnom slikarskom tehnikom grataža (franc. grattage) na papiru (grataž je slikarska tehnika nanošenja pastele, nanošenja akrilne boje s tušem u nekoliko slojeva te potom struganja iste). Na taj način polaznici su izradili pet različitih Rolanda/Orlanda i to iz različitih europskih gradova – Dubrovnika, Nordhausena, Rige, Cheba i Bremena, koji će biti izloženi na štafelajima uz reprodukcije Rolanda/Orlanda na forex materijalu dimenzija u B1 formatu.

Na deset štafelaja će na taj način biti izloženi uokolo Orlandovog stupa, a na jedanaestom štafelaju će biti izložen prigodni tekst o dubrovačkom Orlandu na hrvatskom i engleskom jeziku.

Na dan Europe, 9. svibnja polaznici radionice Doma Marina Držića kojima će se pridružiti učenici iz Osnovne škole “Župa dubrovačka” pod mentorstvom nastavnice likovne kulture Ivane Lujak , će ispred crkve svetog Vlaha, s obje strane skalinade, održati pokazni sat gdje će po predlošcima izrađivati Orlande/Rolande, a na samom dnu skalinade će s obje strane biti postavljene skulpture Orlanda i svetog Vlaha, rad polaznika likovne radionice Doma Marina Držića.

Cilj likovne radionice je razvijanje vlastite likovne pismenosti, kreativnog pristupa likovnom problemu, upoznavanje sa skulpturom Orlanda u svom životnom okruženju kao i okruženju šire, međunarodne zajednice, te njegovim povijesno-kulturološkim značajkama.

Napomena: U slučaju kiše, izložba će se otvoriti u 12 sati u Domu Marina Držića, Široka 7.

 

 

 

 

 

Nikša Matić, magistar politologije i dipl. bibliotekar

ravnatelj Doma Marina Držića

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *