Input your search keywords and press Enter.

Online besplatna radionica „Novosti autorskopravnog uređenja u medijskoj industriji“

Odjel za upravljanje kvalitetom organizira online besplatnu radionicu „Novosti autorskopravnog uređenja u medijskoj industriji“ koja će se održati u četvrtak, 10. prosinca 2020., s početkom u 9 sati.

Autorskopravna zaštita proteklih je godina osobito aktualna u pitanju stvaranja okolnosti za održivu medijsku industriju na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije, koje je i Hrvatska dio. Reforma autorskog prava donosi brojne novine po pitanju zaštite novinskih izdavača i novinara, kao i organizacija za emitiranje na Internetu. Vrlo su složeni propisi koji uređuju ova pitanja, tehnološki su uvjetovani i stoga zahtijevaju podrobnu analizu.

Edukacija je namijenjena svim dionicima u medijskoj industriji koji su zainteresirani saznati kako će nova europska pravila o zaštiti autorskog i srodnih prava biti implementirana u novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koji ovih dana ide u prvo čitanje u Saboru te koje će učinke ta pravila proizvesti u praksi.

Predavač na radionici je izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković

Izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković zaposlena je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a predaje i na Muzičkoj akademiji te na Akademiji dramske umjetnosti. Voditeljica je poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo na Sveučilištu u Zagrebu. Bila je zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (2005-2008), predsjednica Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog i srodnih prava (2005-2009) kao i predsjednica Žalbenih vijeća u području industrijskog vlasništva (2007-2013). Sudjelovala je u pripremi pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom u poglavljima 7. – Intelektualno vlasništvo i 26. – Obrazovanje i kultura. Bila je članica upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra (2007-2017). Arbitrica je na Stalnom arbitražnom sudu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Zastupnica je za žigove i patente te europska patentna zastupnica. Kao međunarodnu eksperticu u području intelektualnog vlasništva angažira ju Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo te Europska patentna organizacija. Stručna je voditeljica radne skupine za izradu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Prijava sudjelovanja je obavezna putem prijavnog obrasca, koji je dostupan na https://www.hgk.hr/novosti-autorskopravnog-uredenja-u-medijskoj-industriji-najava a najkasnije do 9. prosinca u 12 sati.

Program:

09:00 -10:30  Prikaz novih pravila o zaštiti novinskih nakladnika, novinara i organizacija za emitiranje

10:30-11:00 Pauza

11:00-13:00 Praktična autorskopravna pitanja u medijskoj industriji

Za dodatne informacije možete se obratiti Sanji Mihelić putem telefona 01/456-1650 ili na e-mail smihelic@hgk.hr .

HGK-ŽKD

hrv gospodarska komora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *