Input your search keywords and press Enter.

Nagrađivani ZKM-ov “Hinkemann” na 68. Igrama

Prva dramska izvedba na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama predstava je Hinkemann u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Ova „antiratna oda“ na repertoaru Igara je u srijedu, 12. srpnja na taraci tvrđave Revelin, s početkom u 21.30 sati.

Nastao prema ekspresionističkoj i antiratnoj drami Njemački Hinkemann Ernsta Tollera, kojije dolaskom Hitlera na vlast izbjegao iz Njemačke u SAD-e, ZKM-ov Hinkemann u  dramaturgiji Katarine Pejović te režiji jednog od najistaknutijih beogradskih redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice, svojevrsni je spoj dramskog, fizičkog i kabaretskog kazališta. Neka od pitanja koja ova predstava, koju su kritičari nazvali „mračnom i uznemirujućom“ problematizira su: Kakve šanse za „normalan“ i „sretan“ život ima čovjek koji je prošao kroz pakao rata, iz njega izašao kao invalid, lišen muškosti, i živi u društvu koje mu ne omogućava niti elementarne uvjete za egzistenciju? Ali i: Daje li nam društvo i stvarnost u kojima živimo ikakve odgovore na naša osobna pitanja o smislu i o svrsi? Hinkemann je višestruko nagrađivana predstava, koja je u prošloj godini, između ostalog, osvojila Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini i za najbolju glavnu mušku ulogu kojom je nagrađen Rakan Rushaidat za ulogu Hinkemanna. Nagradu za najbolju mušku ulogu na Gavellinim večerima dobio je Ozren Grabarić za ulogu majstora ceremonije, također nagrađen i Nagradom Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu.

Hinkemann je proglašen najboljom predstavom i na Međunarodnom festivalu Malih scena u Rijeci, na Međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT i drugima. Pored spomenutih Rakana Rushaidata i Ozrena Grabarića zapažene uloge u Hinkemannu ostvarili su: Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Milica Manojlović, Dado Ćosić, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Milivoj Beader, Vedran Živolić, Marica Vidušić Vrdoljak i Nađa Perišić Radović. Hvaljenu scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Doris Kristić, a oblikovanje scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić. Autori glazbe su braća Alen i Nenad Sinkauz, dok je svjetlo oblikovao Aleksandar Čavlek.

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, festivalska će publika ovo gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih moći pogledati 12. srpnja na taraci tvrđave Revelin s početkom u 21 i 30 sati. Ulaznice su dostupne na blagajnama u Festivalskoj palači, u Luži te na lokaciji izvedbe, 1 sat prije početka predstave. Svi stanovnici Županije dubrovačko-neretvanske ostvaruju pri kupnji ulaznica popust od 30%.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)