Input your search keywords and press Enter.

Međunarodna znanstvena konferencija “Magični svijet tekstila”

Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet organizira 9th International Textile, Clothing & Design Conference (ITC&DC 2018) koja će se održati od 07-10. listopada 2018. u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, don Frane Bulića 4, uz suorganizatorstvo Hrvatskog klastera konkurentnosti industrije tekstila, kože i obuće, a pod pokroviteljstvom: Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, DAAAM International Viena, Austrija; AUTEX Ghent, Belgija; International Federation of Knitting Tehnologists, International Technical Committee for Textile Care, Hrvatskog društva kemijskih inženjera, Hrvatskog inženjerskog saveza tekstilaca i Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil (TSRC).

Tekstilna znanost i proizvodnja prošle su u zadnjim desetljećima kroz značajne promjene. Proizvodnja tekstilnih vlakana i proizvoda je postala visoko specijalizirana grana suvremene tehnologije, proizvedene su stotine novih vlakana neslućeno širokog polja primjene, te materijali koji po mnogo čemu nadmašuju sve ono što se pred 40-tak godina moglo naći samo u znanstvenoj fantastici. Modna industrija postala je jedna od najpropulzivnijih industrijskih grana u svijetu, a tehničke tekstilije koriste se danas u svim područjima ljudskog djelovanja od medicine do istraživanja svemira. Razvijene su sasvim nove tehnike proizvodnje tekstilnih proizvoda, od rotorskog predenja do tehnika izrade plošnih proizvoda koje se ne mogu svrstati niti u jednu kategoriju poznatu iz prošlosti, pa sve do izrade trodimenzijskih tekstilnih struktura, računalnog krojenja i gradiranja odjeće te virtualnih modnih revija. Metode rada su također napredovale divovskim koracima, ergonomija i zaštita pri radu ključni su faktori humanizacije proizvodnje, posebno u odjevnoj industriji, a zaštita okoliša nezaobilazni je uvijet proizvodnje u civiliziranom svijetu, svjesnom opasnosti zagađenja. Sve to rezultat je napora usmjerenih istraživanja globalne znanstvene tekstilne zajednice. Nastojali smo biti u toku svih tih događanja i odlučili smo organizirati konferenciju od globalnog značaja, koja nije ograničena samo na jedno područje tekstila, nego pokušava pokriti temu tekstila u potpunosti.

Ovaj skup pod nazivom «Magic World of Textiles» (Magični svijet tekstila) temelji se na uspješnoj organizaciji dosadašnjih ITC&DC 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014 i 2016 te na dosadašnjem znanstveno-istraživačkom i stručnom radu, sudjelovanju hrvatskih znanstvenika na međunarodnim skupovima i iskustvima stečenim radom i članstvom u međunarodnim udruženjima, a sadrži svu ljepotu i problematiku znanstvenog, umjetničkog i stručnog rada u području tekstilne tehnologije.

Obavijest o skupu bila je upućena na adrese velikog broja znanstvenika, znanstvenih i strukovnih organizacija i udruženja, te je uvrštena u rasporede i kalendare svjetskih znanstvenih i stručnih časopisa iz područja tekstilne tehnologije. U okviru kongresa prezentirati će se 61 znanstveni rad od čega 24 iz Hrvatske, a 37 iz 23 zemalja Europe i svijeta. Ovaj međunarodni skup 9th ITC&DC 2018 svojim su sponzorstvom potpomogle istaknute hrvatske tvrtke kojima se ovim putem zahvaljujemo.

 

Predsjednik Znanstvenog odbora 9th ITC&DC 2018

Prof. dr. sc. Zvonko Dragčević

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *