Input your search keywords and press Enter.

Marin Frka: Dođi pa vidi

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora sa zadovoljstvom Vas pozivaju na

otvorenje izložbe Marina Frka Dođi pa vidi 27. veljače 2021. u 18 sati u Galeriji Flora.

Izložba se može pogledati do 10. ožujka svaki dan od 16 do 19 sati.

Galerija Flora u svoj programski okvir uvrstila je i predstavljanje nove generacije mladih koji se nalaze na početku svog stvaralačkog i umjetničkog puta. Priliku da otvori svoju Pandorinu kutiju dobio je Marin Frka, mladi fotograf u nastajanju.
Njegovo široko fotografsko polje koje će izložiti iskusnim i onim manje iskusnim pogledima pokazat će da, kako je rekao Malcolm X, budućnost pripada onima koji se za nju danas pripremaju. Frka se za svoju budućnost marljivo priprema. Obilazi. Gleda. Traži. Fotografira. A dalo bi se naslutiti da mu ni hrvatska suvremena fotografija nije strana. Uči.
Svakojakih motiva nalazimo na njegovom polju fotografskog interesa: starci, usputni detalji bez značaja, automobili u mirovanju, urbane scene, pejzaži, flora, fauna…
Ipak, naglašeno iskreniji, opušteniji i uvjerljiviji dojam ostavljaju nam one fotografije na kojima se osjeti da je motiv njegov, da nije tek referenca.
Mladi kupači. Snježni pejzaži. Morski pejzaži. Čak i autorefleksije u izlozima i ogledalima, moguće i tramvajskim oknima u promicanju. Život.
Mladenačka melankolija.
Gotovo kao da se na fotografskom polju istaknula jedna epizoda koju ćemo, za ovu prigodu, nazvati Izlet. Spajamo i stvaramo priče. Brod. Otok.
Suton djetinjstva. Bezbrižnost na izdisaju.
…Sada, kad brod ulazi u luku, treba priznati barem, da je Otok nekada bio moj zavičaj, i da to znaju i ljudi koji su ovdje zavičajni. Ali zavičaja zapravo nemam i ne znam da li mi je danas i potreban.
Zato otvoreno kažem: divan je Otok!
Divan je otok. Divna je mladost. Divno je utirati svoje putove u dalekim snježnim pejzažima. Jednako divno otkriti je fotografsku svijest u formiranju. Svijest koja se još nije odvojila od eklektične formativne mase, ali je već oblikovana i spremna da, kao oni voštani mjehurići Walkerovih lava lampi, iza sebe ostavi sve posuđene motive.
—Helena Puhara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *