Input your search keywords and press Enter.

Konavoska svadba

Muzeji i galerije Konavala predstavljaju svoj najznačajniji projekt u ovoj godini:
Riječ je o baštinskom fenomenu konavoske svadbe koji predstavljaju izložbom u Zavičajnom muzeju Konavala, a koju će pratiti koncert rekonstruiranih svadbenih napjeva Konavala maestra Krešimira Magdića koji već 17 mjeseci radi s pučkim zborom u Konavlima. Istražujući godinama na terenu i kroz arhivsku gradu g. Magdić je rekonstruirao korpus napjeva prema kojima se odvija procedura obreda.
Muzeji i galerije Konavala ovom prigodom izdaju notnu publikaciju autora Krešimira Magdića Konavoska svadba, glazba za koreografiju sa svim notnim zapisima koja će zasigurno biti početak novog folklornog zamaha za Konavle, kao i inspiracija brojnim klapskim i scenskim izvođačima na nacionalnoj razini. Na koncertu će dio napjeva izvesti Pučki zbor Konavala, Klapa Oštro, Klapa Cavtajke, KUD-Čilipi i KUD Stjepan Radić Pridvorje.
Izložbu prati opsežan tiskani katalog koji na 300-tinjak stranica obrađuje prikupljeni korpus običaja na temu konavoske svadbe kroz zapise kazivanja, prikupljenu foto dokumentaciju i obradu posuđene i postojeće muzejske građe.
Na ovoj izložbi Konavljani i njihovi gosti prvi će put moći vidjeti konavosku dolamu, jedinu takvu koja se čuva u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a iz Konavala je otišla daleke 1957. godine. Nikada do sada nije posuđivana drugim muzejima radi raritetnosti i velika nam je čast da je Etnografski muzej u Zagrebu odobrio posudbu našem muzeju za ovu priliku.
Uz ostale predmete koji su nerazdvojno povezani sa svadbom u Konavlima na izložbi će se moći vidjeti i hondelj neudate žene s početka 19. stoljeća i povezana kapa istog vremena koju su nosile vjerenice u Konavlima do polovice 19. stoljeća. Ovi predmeti nam dolaze u muzej dobrotom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a smješteni su u Zbirki Baltazara Bogišića u Cavtatu i jedini su primjerci u Hrvatskoj.
lzložbu su pomogli Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko-neretvanska županija, Turistička zajednica Općine Konavle, Konavosko komunalno društvo i brojni drugi sponzori kojima se od srca zahvaljujemo.
Otvorenje izložbe planirano je u četvrtak, 29. 8. 2019. godine ispred Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima u 19:30.

Antonia Rusković Radonić, ravnateljica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *