Input your search keywords and press Enter.

Kolende i božićne pjesme u izvedbi klape Kaše u Saloči od zrcala

Klapa Kaše izvest će kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije u utorak, 10. prosinca 2019., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati. Ulazak je besplatan.

Radi se o projektu klape Kaše pod nazivom “Kolendo, kolendo, veselo, veselo! –kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije” koji bi trebao zaokružiti višegodišnji rad na prikupljanju i reanimiranju kolendi i božićnih pjesama juga Hrvatske, kulturne nematerijalne baštine hrvatske pučke proslave blagdana Božića i Nove godine. Sama ideje začela se proučavajući fenomen običaja kolendavanja u samom gradu Dubrovniku i okolici, najbolje opisanog s tradicionalnom kolendom “Dobra večer mi kucamo” koja i danas čitavog Badnjaka odzvanja dubrovačkim ulicama. Sam običaj kolendavanja seže daleko u povijest, a prvi zapisi o tom običaju mogu se naći još u 12.stoljeću.

Kolendavanje i božićno pjevanje, osim glazbene vrijednost, predstavlja i kulturološki fenomen očuvanja jezika, tradicije i običaja koji, nevezano za društvene okolnosti, jednako se odvijaju već stoljećima. Dio materijala (Dubrovačka kolenda, Ralilulela, Tri kralja hodahu – Hvar, Ovdje smo vam dobro došli – Split) sačuvan je u “Južno – slavenskim narodnim popievkama” koje je koncem 19.stoljeća zapisao poznatio melograf i sakupljač narodnog blaga Franjo Ks. Kuhač, dok je ostali materijal prikupljen terenski radom voditelja klape Vicka Dragojevića:

napjev “Usred ljute zime bilo” u Čilipima, Konavle izvodi se isključivo tijekom polnočke na Badnjak, te je glazbeni zapis i nastao autentičnim pjevanjem puka
napjeva “Djetešce nam se rodilo”, iako poznat diljem Hrvatske, u Župi dubrovačkoj pjeva se na jedinstven način, s melodijom kakva nije poznata u ostatku države
napjevi “Oj jabuko, zeleniko” (Osojnik), “Ođe Bog i dobar večer” (Rijeka Dubrovačka) te “Mljetska kolenda” (Mljet) danas su ostali sačuvani u manjim grupama mješta, koji održavaju poznavanje napjeva redovitim okupljanjim u dane blagdana, a sačuvane su audio dokumentiranjem starijih ljudi koji čuvaju način pjevanja
napjeva “Ne mislite da smo sami” (Trsteno) specifičan je napjev, rijetko poznata dječja kolenda.
Napjevi “Ralilulela” (Zaton), “Orah raste na sred sela” (Ponikve) i “Čestit svitu danak svemu” (Korčula) izvođene su i snimljene od raznih glazbenih tijela, a u ovom projektu radili bi se novi aranžmani istih.

 

Poštujući davni pjev dubrovačkih gospara i pažljivo osluškujući glazbeno bilo svoga kraja, početkom 2007. u Dubrovniku nastaje klapa Kaše.  Ime dobiva po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja. Članovi klape su isključivo studenti tako da klapa vrlo brzo dolazi pod okrilje Sveučilišta u Dubrovniku. Iako relativno mlada, klapa Kaše nastupila je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i inozemstva.

Uz tri prva mjesta po mišljenju publike (2012., 2014., i 2018.) te prvo mjesto žirija (2012.) na najprestižnije, Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, klapa postaje jedna od najnagriđivanijih klapa u Hrvatskoj.Klapa je nastupila na festivalima u Perastu, Blatu na Korčuli, Makarskoj, Kaštel Kambelovcu i Opatiji, te na svakom osvojila prva mjesta žirija i publike.

Klapa Kaše, svoj program izvodeći uz tradicionalne instrumente (mandoline, mandolu, gitare, kontrabas, tamburin i flautu), nastupila je i na domaćim festivalima zabavne glazbe: na Splitskom festivalu klapa je samostalno nastupila 2016.godine s pjesmom “Tamo di brnistra cvate”, dok je Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku 2015. godine s pjesmom “Petrunjela” osvojila prvo mjesto publike kao i nagrade za najbolji aranžman i za najboljeg debitanta.

Klapa je dosada snimila tri nosača zvuka: “Rego”(2013.), “Tragom Republike” (2014.) te “Tezoro” (2019.).

Okupivši zaboravljene napjeve dubrovačkog kraja klapa Kaše je, uz pratnju autohtonih instrumenata puput lijerice ili lutnje, pokrenula i koncertni program “Tragom Republike”, kojim je uz vrhunsku a cappella  izvedbe prikazala sav sjaj dalmatinske klapske pjesme, zaštićene UNESCO-om.

Dubrovačke knjižnice

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *