Input your search keywords and press Enter.

Kako zvuči grad? 4’33’’ audio instalacija

Kako zvuči grad?, 4’33’’ je audio instalacija autora Ivane Đula i Luke Vrbanića, nastala u sklopu projekta Performativnost tišine. U potrazi za autentičnim soundcapeom Dubrovnika, 280-minutna snimka Grada postaje kompozicija u trajanju 4 minute i 33 sekunde dubrovačke tišine ili upravo suprotno, neprestane buke.

Prvi broj soundtracka Grada (4’33’’) nastao je kao rezultat teorijskog istraživanja pod krovnim nazivom Performativnost tišine koji autorica započinje 2015. Kao okosnica istraživanja izabrana je Cageova kompozicija 4’33” te su autori, nakon analiza raznih izvedbi tišine, krenuli u proces snimanja i rekreiranja dubrovačkih tišina. U razdobljima poslijepodnevnih odmora, siesti, ljeta 2018. snimljeno je 11 lokacija unutar Starog Grada koji su/će daljnjim tretmanom postati ono što nazivamo soundtrackom Grada.

U fokusu rada je praksa slušanja koja se pokazala ključnom pri bilo kakvom pokušaju izvedbe tišine. Grad sluša, snimatelj sluša, uređaj za snimanje sluša, autori slušaju snimljeno da bi na koncu publika slušajući sudjelovala u izvedbi. Temelj Cageove ideje koja stoji iza njegove kompozicije tišine bilo je utišati sebe i primarni instrument i osvijestiti zvuk ambijenta i noise. Biti tiho da bismo čuli šum, buku grada, polazište je i ovog rada. Rezultat prve faze snimanja jest analiza uzorkovanog materijala, prva procjena zvučne slike grada, tzv. dijagnoza te prvi broj soundtracka, kao muzička reinterpretacija sirovog materijala, tzv. terapija.

Audio instalaciju možete poslušati u petak, 28.prosinca 2018. od 19 sati u prostoru Art radionice Lazareti!


Projekt je realiziran uz potporu Grada Dubrovnika te u suradnji s Art radionicom Lazareti

Ivana Đula

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *