Input your search keywords and press Enter.

Samostalna izložba slika hrvatske akademske umjetnice Ivane Jovanović – Trostmann otvorit će se u galeriji Sebastian u utorak, 16. travnja u 19 sati.

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković te pater Vinko Maslać i don Marin Lučić uz duhovnu misao.

Izložba će biti popraćena glazbenim nastupom međunarodno priznatog hrvatskog tenora iz Dubrovnika, Stijepa Gleđa Markosa uz pratnju dubrovačke glazbenice Jelene Đuraš Gleđte slavljenički tim „Effatha“ koje će predstaviti profesorica Maja Žugaj – Borić uz svoju poetsku misao.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković:Slikarstvo Ivane Jovanović – Trostmann s prikazima Božjeg sina, kraja njegovog ovozemljskog života i prelaska u nebesku vječnost prepuno je dramatske snage, moćne geste i pigmentacije višestruko uslojenih tonova tamnomodre, sive i crne boje, sve stopljeno u jakoj svjetlosti. Na velikim uljima intezivnija je figurativnost i realističan prikaz Isusovog lica, dok na manjim raspelima umjetnica ostaje vjerna apstrahiranom izrazu bez dojma suviška i nepotrebne opterećenosti slike. Premda na prvi pogled raspela djeluju reducirano, ta njezina „apstraktnost“ nije nedostatak već svjež izraz šutnje, a upravo u šutnji govor nije zapriječen već nadiđen.

Ivana JovanovićTrostmann je rođena u Dubrovniku 1966. godine. Diplomirala je slikarstvo 1989. godine na Akademijilikovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Radoslava Tadićate postaje članicom HDLU-a. Magistrirala je povijestumjetnosti pri poslijediplomskom studijuKultura istočnejadranske obale“ u Zagrebu 2002. godine kod profesora Tonka Maroevića. Od 1990. godine počinje raditi kao likovnipedagog u Biskupskom sjemeništu, klasičnoj gimnazijiRuđer Bošković“, Obrtničkoj školi, Trgovačkoj i Turističkojškoli. Sudjelovala je na nekoliko izložbi humanitarnogkaraktera, a dosada je ostvarila više skupnih i samostalnihizložbi. Živi i stvara u Dubrovniku.

Stijepo Gleđ Markos piše i sklada kompozicije koje su producirane i distribuirane u Hrvatskoj te su u Hrvatskom Društvu Skladatelja zavedena kao orkestralna djela. Unatrag pet godina angažiran je kao gost solist s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom gdje kao tenor izvodi poznata klasična, filmska, mjuzikl i popularna glazbena djela. Aktivni je član Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.

U Dubrovniku 2014. pokreće međunarodni kulturni „Festival Sentimento“ s ciljem korištenja glazbe za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, na kojem svake godine ugošćuje svjetska glazbena imena i renomirane orkestre.

 

 

Galerija Sebastian

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)