Input your search keywords and press Enter.

Izložba „Komode kroz stoljeća: namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku“

Izložba „Komode kroz stoljeća: namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku“ autorice ravnateljice Pavice Vilać bit će otvorena u petak, 28. prosinca 2018. godine u Kneževu dvoru u 19 sati.

Izložba predočava 25 komoda iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja i nekoliko primjeraka iz vanjskih zbirki, pokazujući tipološko-morfološki i stilsko umjetnički razvoj ovog i danas ”aktivnog” i modernog tipa namještaja. Nastale su u razdoblju od 17. do kraja 19. stoljeća, a brojčano su najzastupljeniji primjerci iz 18. stoljeća, koje je ostvarilo najveći uzlet u dekorativnom, konstrukcijskom i funkcionalnom razvoju komode i od nje stvorilo najreprezentativniji namještaj stoljeća. Komode su izložene u kronološkom slijedu od svojih početaka u ranom baroku do razdoblja historicizma. Pojavljuju se kao pojedinačna djela primijenjene umjetnosti te kompleksni i zahtjevni proizvodi umjetničkog obrta, pokazujući raznovrsne ukrasne tehnike na drvu kao i oblikovna rješenja. Upoznaju nas sa stolarskim znanjima, ali i umjetničkim vještinama ondašnjih ebanista, koji su u najvećem broju slučajeva bili anonimni izvođači, a rjeđe autori koji su potpisivale svoje radove.

Izložbom se ujedno predstavlja javnosti dragocjena cjelina u okviru zbirke namještaja Kulturno-povijesnog muzeja, većim dijelom nedostupna javnosti,a ostat će otvorena do 31.ožujka 2019. godine.

Ružica Šimović
Marketing & PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)