Input your search keywords and press Enter.

Izložba dubrovačke umjetnice Ivone Vlašić “Linija ukinutog horizonta” bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u utorak, 15. svibnja 2018. u 20 sati.

Sve je jednostavno u srži cjelokupnog izraza suvremene hrvatske umjetnice Ivone Vlašić. U multimedijalnoj izložbi “Linija ukinutog horizonta” iznesen je dubok i oštar uvid u ono što se uradilo i zabilježilo i stvorilo. Ovom se izložbom tematiziraju uvijek oprečne teme života i smrti, apsolutnog bitka i apsolutnog duha.
Radi se o uvijek prisutnom kodu koji na više razina egzistira u procesu percepcija radova i dr. Izložba “Linija ukinutog horizonta” nastavlja se na prijašnje serije radova “Negdje između” iz 2010. – 2012., 2017. – 2018. i “Horizonti” 2012. – nadalje, i u radovima “Ispod površine 2017., “Mene sram” 2017. i “Bez naziva” 2018.

Na tragu filozofskih, religijskih, antopoloških, socioloških i društveno-političkih pitanja, autorica nastoji pronaći “čisto mjesto” propitujući mogućnost njegovog postojanja. Raspravlja o pojavi ukidanja čovjeka i grada i za polaznu točku ima rodni grad, Dubrovnik, koji u njezinim radovima predstavlja platformu za propitivanje pojmova: istina, sloboda, moral, pravda i dr. Lomovi koji se pojavljuju u Vlašićevim fotografijama označuju mrak, prijetnju smrti istovremeno upisujući u sebe senzibilnu i snažne podražaje. Fotografije upućuju na poniznost u kojoj, kao i u mraku, nestaju sve oznake i okovi ljudi gdje se postavljaju metafizička pitanja o čovjekovu fizičkom tijelu i njenim odnosom s apsolutnim duhom. U takvom odnosu razmatra se i odnos individualne i univerzalne krivnje koje su međusobno uvjetovane, kao i odnos praznine tame i svjetlosti koji su u radovima prikazane u motivima prazne sobe i prozora. Problematizira se “negdje između” prostor kao potreban teritorij te prostor “ispod površine” koji sadrži odgovore na bitnost bivanja. Nerijetko se stoga polazi od autoportreta koji se uništava u svrhu izrade kartografije čovjeka i svijeta u kojoj se naglasak stavlja na povratku čovjeka, čovjeka koji se jednostavno želi – vratiti. Upravo se u tom povratku skriva problem i pogreška koju izložba otkriva kodirajući mjesto povratka kao jedno istinito mjesto do kojeg i u koje je najteže doći, odnosno vratiti se. Fotografije Ivone Vlašić prate taj spori tijek povratka u kojem se posebice označuje prisutnost sama po sebi, prisutnost koja pripada svima te koja se nameće kao nužnost za opstanak kako čovjeka i svijeta, tako i onog nepoznatog.

Kustosica ove izložbe je Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik
Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja 2018. godine.

BIOGRAFIJA:

Ivona Vlašić je rođena u Dubrovniku 1968. godine. Studirala je slikarstvo u klasi profesora Gerharda Lojena na Höhere technische Bundeslehranstalt Graz Ortweinschule – Meisterklasse Malerei. Radi unutar multimedijalnog izraza. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika Zagreb, Art radionice Lazareti, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

 

Voditeljica odnosa s javnošću
Marijeta Radić
Umjetnička galerija Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)