Input your search keywords and press Enter.

Izložba “Beskompromisno svoja” u čast velike Ike Škomrlj Ajki

Retrospektivna izložba „Beskompromisno svoja“ – Ika Škomrlj Ajki autorica Ivane Bakal i Martine Petranović bit će otvorena u subotu, 17. srpnja u 21:00 sati u Lazaretima (V. lađa) u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i ULUPUH-a.

„Beskompromisno svoja“ velika je retrospektivna izložba bogatog i raznovrsnog kostimografskog opusa Ike Škomrlj koja se najvećim dijelom temelji na autoričinoj ostavštini u vlasništvu njezine obitelji, ali i građi iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, brojnih hrvatskih kazališta u kojima je djelovala te Hrvatske radiotelevizije, čemu je ovom prigodom pridružena građa vezana za njezin opus na Dubrovačkim ljetnim igrama. U suradnji s festivalom izložbu organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) čija je aktivna i cijenjena članica ova doajenka hrvatske kazališne kostimografije bila dugi niz godina. Koncepciju izložbe i njezin likovni postav potpisuju doc. dr. art Ivana Bakal, kostimografkinja, predsjednica ULUPUH-a, kolegica i prijateljica Ike Škomrlj te urednica monografije o Iki Škomrlj, i dr. sc. Martina Petranović, teatrologinja u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta HAZU i autorica monografije o Iki Škomrlj.

„Tijekom više od pola stoljeća duge i iznimno plodne karijere, kostimografkinja Ika Škomrlj poznatija kao Ajki svojom se nepresušnom kreativnom energijom, strukovnim znanjem koje je kontinuirano produbljivala i strastvenom ljubavi prema kostimografskome pozivu i kazalištu uopće vrlo brzo nametnula kao autoritet u hrvatskoj kazališnoj kostimografiji ostvarivši velik broj antologijskih, maštovitih i interpretativno inovativnih kostimografija u dramskom, opernom i operetnom te baletnom i plesnom repertoaru, a povremeno i na televiziji i filmu. Nesebično dijeleći znanje i iskustvo s mlađim umjetnicima kojima je bila i mentorica i kolegica i prijateljica, izvršila je neprocjenjivo pedagoško djelovanje na polju obrazovanja hrvatskoga kostimografskog kadra te je utjecala na cijelu plejadu hrvatskih kostimografa različitih naraštaja i autorskih profila i na taj način bitno pridonijela oblikovanju suvremene hrvatske kostimografije, ali i njezine budućnosti“, istaknula je među ostalim Martina Petranović u predgovoru kataloga.

Izložba je realizirana uz pomoć Dubrovačke baštine d.o.o., a otvorenom ostaje do 5. kolovoza, od ponedjeljka do petka od 10:00 do 21:30 te subotom od 10:00 do 13:00 i od 19:00 do 21:30 sati.
Ulaz je slobodan.

Karla Labaš
Ured za odnose s javnošću i marketing

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)