Input your search keywords and press Enter.

Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

U Dubrovniku, u Hotelu Valamar Lacroma, od 4. do 7. travnja 2019. održat će se ŠESTI HRVATSKI KONGRES FARMACIJE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM. Organizator je Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike te Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Moto Kongresa je “Novo doba farmacije – spremni za izazove”, a bit će prisutno oko 850 sudionika – farmaceuta i stručnjaka iz farmaciji srodnih struka, iz 15 zemalja. Pozivu organizatora odazvali su se čelnici državnih institucija, međunarodnih strukovnih organizacija, farmaceutskih i srodnih fakulteta, farmaceutske industrije te mnogi drugi istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Cilj Kongresa je stjecanje znanja i razmjena iskustava o najnovijim dostignućima u farmaceutskoj i srodnim znanostima, kao i u ljekarničkoj praksi. Posebna pozornost bit će usmjerena na povezivanje znanstvenog, regulatornog i stručnog razvoja farmacije u nas s onim u Europskoj uniji.

Na Kongresu će biti govora o važnosti povezivanja farmaceutske izobrazbe i znanosti s praksom kao i o neophodnoj suradnji svih stručnjaka u zdravstvu, posebice ljekarnika i liječnika, s ciljem što uspješnijeg liječenja bolesnika. Nove generacije ljekarnika ciljano se educiraju da putem razgovora s pacijentima prate njihovu suradljivost i pravodobno uočavaju moguće nuspojave i interakcije lijekova i drugih proizvoda pri njihovoj primjeni. Tako obrazovani ljekarnici nesumnjivo će se moći uspješno suočiti s izazovom sve većeg broja pacijenata starije životne dobi s velikim brojem propisanih lijekova. Logični napredak i razvoj ljekarničke struke je preuzimanje nove uloge u zdravstvu i adekvatno korištenje potencijala javnih ljekarnika u skladu s potrebama zdravstvene skrbi i novim izazovima.

Radni dio Kongresa obuhvaća sljedeće cjeline: Istraživanje i razvoj lijekova, Izazovi u regulativi lijekova, farmakovigilanciji, kliničkim ispitivanjima, Globalna slika razvoja ljekarništva, Ljekarnička skrb i poboljšanje suradljivosti, Farmaceutska izobrazba i trajno usavršavanje farmaceuta, Bolnička, klinička i onkološka farmacija, Inovacije u farmaceutskoj industriji, Nove mogućnosti u izradi magistralnih pripravaka, Fitofarmacija, Prehrana i zdravlje, Održivo ljekarničko poslovanje, Digitalna rješenja u farmaciji. Dio programa čine i mini simpoziji o biološkim lijekovima i terapijama, radionice o novim ljekarničkim uslugama, te o primjeni farmakogenomike u farmakoterapiji.

Tijekom Kongresa bit će prikazano i novo izdanje Hrvatskog farmaceutskog društva „Ljekarnički savjeti za turiste” (na hrvatskom i engleskom), namijenjeno očuvanju zdravlja turista koji posjećuju našu zemlju. Zamišljeno je da se ta brošura distribuira putem turističkih zajednica, ljekarni te pojedinih web portala.

Ovako opsežan znanstveno-stručni program 6. HRVATSKOG KONGRESA FARMACIJE ide u prilog pozicioniranju ljekarništva i farmaceutske industrije kao strateški važne za Hrvatsku te opravdava tvrdnju da lijek nije roba i da se ne bi smio izdavati bez nadzora ljekarnika i drugih visokoobrazovanih zdravstvenih stručnjaka!

 

 

dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm., predsjednica Organizacijskog odbora i Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *