Input your search keywords and press Enter.

Glazbeni program 72. Igara otvara Percussion Club

UDARALJKAŠKA POSLASTICA ISPRED CRKVE SV. VLAHA

Sjajni udaraljkaši Ivana Kuljerić Bilić, Nikola Krbanyevitch, Francesco Mazzoleni i Luis Camacho Montealegre okupljeni u ansambl Percussion Club otvorit će glazbeni program 72. Dubrovačkih ljetnih igara u ponedjeljak, 12. srpnja u 21:30 ispred crkve sv. Vlaha, a u dijelu koncerta pridružit će im se i gošća, udaraljkašica Karmen Pervitić.

Program ovog jedinstvenog glazbenog događaja čine Trevinova skladba Loveći sjene, Mozaik Gipsy Kingsa, Zaokret Koshinskog, Varijacije na Paganinijevu temu za dva klavira Lutosławskog, Piazzollin Zaborav, Barberov Adagio i Marquezov Danzón na kojem će im se pridružiti Karmen Pervitić. Program je pažljivo biran upravo za nastup na otvorenome, želeći integrirati djela koja će komunicirati s publikom. Skladbe su članovi ansambla većinom aranžirali zajednički, osim Varijacija čiji aranžman potpisuje Ivana Kuljerić Bilić. Naglasak je na klavijaturnim udaraljkama s dodatnim perkusijama, a odabirom skladbi željeli su naglasiti internacionalizam i mediteranski temperament svojeg sastava, ali i raznolikost među izvođačima i među autorima.

Ovih četvero udaraljkaša već su zajedno surađivali na različite načine i u različitim sastavima, ali imaju i zasebne karijere i projekte. Zajednički afiniteti povezali su ih u kvartet koji premijerno nastupa baš na Dubrovačkim ljetnim igrama. Međunarodno priznata, svestrana i virtuozna udaraljkašica i izvanredna profesorica Muzičke akademije u Zagrebu, Ivana Kuljerić Bilić redovito nastupa s europskim orkestrima te sudjeluje u komornim, scenskim i crossover produkcijama, gostuje na brojnim međunarodnim festivalima, a održava i majstorske tečajeve. Članica je žirija na marimbističkim i udaraljkaškim natjecanjima te godinama djeluje kao solo-timpanistica u orkestru Opere HNK u Zagrebu i Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije. Utemeljila je Ivana Bilić Marimba Week, godišnji udaraljkaški festival pod okriljem Samoborskih glazbenih jeseni te je dobitnica svih najvažnijih hrvatskih izvođačkih i diskografskih nagrada. Od 2014. intenzivno surađuje s Nikolom Krbanyevitchem s kojim je osnovala I.N.K. Experiment Duo, posvećen reinterpretaciji i spajanju klasične glazbe s rockom, popom, tradicijskom i eksperimentalnom glazbom. Krbanyevitch je glazbenik francusko-srpskih korijena čiji je umjetnički put obojan utjecajima dviju različitih kultura. Podjednako je aktivan u raznovrsnim glazbenim stilovima – suvremenom, rock i tradicionalnom idiomu, te nastupa u raznim izvođačkim tijelima kao pjevač i kao udaraljkaš. Osnovao je ansambl Balkan Project Orchestra, redoviti je profesor udaraljki na Konzervatoriju u Evreuxu, u Normandiji te održava brojne radionice. Francesco Mazzoleni je sudjelovao na nizu tečajeva te i sam održao majstorski tečaj u Međunarodnom centru Glazbene mladeži u Grožnjanu. Dobitnik je Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu 2018. te je član Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Tijekom studija, on i Luis Camacho Montealegre osnovali su nagrađivani Flam-a-Duo. Camacho Montealegre još je za studija dobio prvu nagradu na Međunarodnom udaraljkaškom natjecanju Perulliria te je također nagrađen Dekanovom nagradom 2018. godine. Član je Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Gošća ansambla, Karmen Pervitić završila je studij udaraljki na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasama Joakima Anterota i Davora Marausa, a od 2015. godine članica je Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Ulaznice za koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta te je za iznose iznad 500 kuna omogućeno obročno plaćanje.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Dubrovačke ljetne igre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)