Input your search keywords and press Enter.

Dubrovačke knjižnice ugostit će Tamaru Tvrtković koja će u četvrtak, 21. veljače održati predavanje o Dubrovčaninu Rajmundu Kuniću, u Znanstvenoj knjižnici Grada (Cvijete Zuzorić 4) u 18 sati.

Rajmund Kunić je s više od 50000 stihova napisanih na latinskom jeziku zasigurno jedan od najplodnijih dubrovačkih autora 18. stoljeća. U njegovom pjesničkom opusu najistaknutije su elegije i epigrami, a pisao je još epske pjesme, pjesničke poslanice i pjesme u hendekasilabima. Poznat je i kao vrstan prevoditelj: prevodio je s grčkog i talijanskog jezika na latinski. Najvažniji je njegov prijevod „Ilijade“, koji je popraćen i proznom traduktološkom raspravom o načelima prevođenja. Najveći dio njegova opusa čini oko 3500 epigrama napisanih u više od 20000 stihova. Sadržajno su vrlo raznovrsni, a teme se kreću od nabožnih i moralističkih do šaljivih i satiričnih. Upravo će epigrami biti tema ovog predavanja kojim će se pokušati dočarati stvaralački talent i približiti književni svjetovi Rajmunda Kunića.

Tamara Tvrtković izvanredna je profesorica na Odsjeku za hrvatski latinitet Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. U znanstvenom radu bavi se hrvatskim latinitetom 17. i 18. stoljeća, s naglaskom na književnim žanrovima i stilistici. Autorica je monografije „Između znanosti i bajke – Ivan Tomko Mrnavić“, za koju je i dobitnica godišnje državne nagrade u području humanističkih znanosti.

 

 

 

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.