Input your search keywords and press Enter.

Educirajte se za Živu Knjižnicu – dijalog budućnosti za razbijanje predrasuda

U sklopu Erasmus +  projekta „Empower youth organization to use Living library methodology“ udruga Bonsai kao jedan od 7 partnera sa područje EX YU nudi besplatnu  edukaciju za osobe koje rade s mladima u savladavanju ove metodologije.

Prvi edukacijski ciklus održati će se u okolici Dubrovnika od 25. do 31. ožujka, a za one kojima taj termin ne odgovara projekt predviđa drugi ciklus u Sremskim Karlovcima od 21. do 27. svibnja.

Živa Knjižnica je funkcionalna metoda za suočavanje s predrasudama, te doprinosi na taj način ravnopravnosti i borbi protiv diskriminacije. Djeluje na isti način kao i obična knjižnica: posjetitelji mogu pregledati katalog s naslovima „knjiga“ koje su dostupne, mogo odabrati „knjigu“ koju će „posuditi na čitanje“ na neko vrijeme. Nakon čitanja posjetitelji „knjigu“ vrate u biblioteku i, ako žele, mogu „posuditi“ neku drugu. Jedina je razlika što je čitanje u Živoj Knjižnici zapravo razgovor sa „Knjigom“. „Knjige“ su najčešće ali ne i isključivo osobe koje su ili diskriminirane ili pripadaju grupama koje su zbog socio-ekonomskog, kulturološkog porijekla ili opredjeljenja, uvjerenja , izgleda i dr. stigmatizirane , socijalno isključene ili u marginaliziranom položaju.

Živa Knjižnica se uspješno nosi sa svim osjetljivim pitanjima koja prate aktivnosti usmjerene na borbu protiv predrasuda dok istovremeno zadržava elemente zabave i interakcije što čini cjeli ovaj projekt izuzetno privlačnim kako potencijalnim organizatorima tako i njegovim sudionicima.

Prva Živa Knjižnica je organizirana u Danskoj 2000. godine na Roskilde festivalu. Izvornu ideju je razradila udruga mladih „Stop nasilju“ iz Kopenhagena osnovana u cilju edukacije mladih za aktivno djelovanje u prevenciji vršnjačkog nasilja. Brutalno ubojstvo zajedničkog prijatelja navelo je petero mladih na aktivnu borbu protiv predrasuda i razvoj ove vrlo uspješne metodologije.

Nositelj projekta, udruga „Hajde da“ iz Beograda provodi eduakcije ovog tipa preko 15 godina a vodeća trenerica Aleksandra Vidanović akreditirana je trenerica Vijeća Europe. Njezine dojmove o Živoj Knjižnice možete pročitati ovdje.

Šestodnevna edukacija za organiziranje Žive Knjižnice obuhvaća: podizanje svijesti o ljudskim pravima i diskriminaciji, edukacija o planiranju, provedbi i evaluaciji Žive Knjižnice u lokalnoj zajednici , praktičnu organizaciju Žive Knjižnice koja će uključiti sudionike edukacije te naknadno organiziranje (uz kontinuiranu podršku projektnog tima) jedne Žive Knjižnice u svojoj zajednici.

Prijaviti se možete do 25. veljače na ured.vcd@gmail.com a prijavni obrazac i dodatne informacije možete naći na http://www.udrugabonsai.hr/newbonsai/archives/2508 .

 

 

Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *