Input your search keywords and press Enter.

PROGRAM DOMA MARINA DRŽIĆA U NOĆI MUZEJA 2019.

1.     veljače 2019. Od 17 do 1 sat

 17:00 – 18:30 Likovna radionica za djecu „Grb obitelji Držić“

18:30 – 21.00 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe

19:00 Otvorenje izložbe umjetnice Nikoline Šimunović “Razgovori ljuveni“

19:30 – 21:30 Kušajte delicije iz Držićevog doba

21:00 Stručno vodstvo kroz stalni postav Doma Marina Držića

 

Tijekom manifestacije Noć muzeja 2019. godine Dom Marina Držića bit će otvoren za posjetitelje  do jedan sat poslije noći te je svim posjetiteljima ulaz besplatan.

U Noći muzeja 2019. na sve artikle iz  suvenirnice Doma Marina Držića odobravamo popust od 30 %

Veselimo  se Vašem dolasku !

 

Samostalna izložba „Razgovori ljuveni“ slikarice Nikoline Šimunović otvorit će se u Domu Marina Držića u Noći muzeja (petak 1. veljače 2019.) u 19:00 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Anita Ruso.

Dubrovačka umjetnica Nikolina Šimunović, koja živi i stvara u Zagrebu, obgrlila je nekoliko arhetipskih neoplatonskih, petrarkističkih i pastoralnih Držićevih ljuvenih razgovora. Umjetnica se okuražila ući u Držićev svijet od amora i tako je nastala serija od četiri poveća platna (80 x 400 cm i 200 x 80 cm) i isto toliko skulptura. Prepoznatljivi rukopis Nikoline Šimunović sastavljen od različitih kombiniranih tehnika specifičnih po kolažiranju i prošivanju platna koncem zaokružio je nekoliko ljubavnih Držićevih trenutaka u jednu skladnu cjelinu.

Iz predgovora izložbi: „Pjesni ljuvene objavljene prvi put 1551. kao sastavni dio izdanja Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim lijepim stvarmi u obljetničkoj 2017. godini u nakladi Doma Marina Držića ugledale su prvi put svjetlo dana kao Ljubavne pjesme u prepjevu na standardni jezik akademika Luka Paljetka. Upravo je novoobjavljeni kanconijer iz 2017. ukazao umjetnici na jedan zanimljiv element iz Držićeva života koji se odnosi na njegove vlastite emocije i potragu za ljubavlju. „Fjorin poljubac“ originalan je prikaz Držića u zagrljaju nedosanjane Fjore Martinove Šumičić, kćeri Ivana Mažibradića i Nikolete Fiffa.

Bilo bi nemoguće govoriti o ljubavnim dijalozima, a ne spomenuti slavnu Lauru, kurtizanu iz Dunda Maroja koja u Nikolininoj interpretaciji stoji stameno i gotovo nezainteresirano na svom balkonu. Nikolina voli eksperimentirati s tehnikama što je jasno iz njezine opsesije kolažom koji je nepredvidiv i otvara bezbrojne mogućnosti. Kolažiranje je njezin osnovni postupak na koji se onda „lijepe“ i našivaju različiti drugi likovni postupci.

U mjesecu veljači, mjesecu slavlja ljubavi u kojem se ova izložba stavlja pred oči posjetitelja Doma Marina Držića, preostaje nam samo kroz nježne i razigrane likovne prikaze Nikoline Šimunović prisjetiti se onoga na što nas i Držić upozorava stihovima koje donosimo u Paljetkovom prepjevu:

„O vi što ove pjesme ljubavne slušate,

Požalite, joj, mene, a sebe čuvajte

Od ljubavi što vlast joj, pod suncem koje sja,

Svaku vlast satire – tome sam svjedok ja

Što nekad podcjenjivah mlad ljubavne te strijele

Kad previše se uzdah, jao, u svoje snage…“

Nikolina Šimunović rođena je 9. rujna 1978. godine u Dubrovniku. Maturirala je 1997. u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. 2003. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, smjer slikarstvo. Od 2004. članica je HDLU-a. Osim slikarstva, aktivno stvara u nizu ostalih likovnih područja, tehnika i medija i to na području ilustracija, interijera i likovnog oblikovanja raznih predmeta (skulpture, namještaja, rasvjetnih tijela i sl.). Pokrenula je umjetnički atelijer Nianakoji se bavi uređenjem prostora, dizajniranjem i redizajnom namještaja i ostalih predmeta za dom s akademskom slikaricom Anom Barbić Katičić. Pedagoškim radom bavi se od 2005. godine kao profesorica likovne kulture u OŠ grofa Janka Draškovića u Zagrebu. Od 2006. godine radi kao stručna suradnica u Centru za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje Sirius.

 

 

Nikša Matić

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)