Input your search keywords and press Enter.

17. – 21. 4. – Veliki tjedan i Uskrs u katedrali

Misu posvete ulja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić slavit će s dijecezanskim svećenicima iz cijele biskupije i redovnicima koji djeluju u biskupiji u srijedu, 17. travnja u 18 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

Misa je to na kojoj se na poseban način naglašava jedinstvo prezbiterija s biskupom. Na misi će svećenici obnoviti svoja obećanja.

Biskup će u posebnom obredu blagosloviti bolesničko i katekumensko ulje te posvetiti krizmu.

*

Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 18. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati.

*

Obrede Velikog petka koji počinju 19. travnja u 18 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodit će biskup mons. Mate Uzinić.

Nakon pjevanja muke, ljubljenja križa i pričešćivanja hostijama posvećenim prethodnog dana (jer na Veliki petak nema mise), vjernici će se u procesiji, u kojoj se nosi relikvija Isusovog križa, uputiti ulicama Grada pjevajući korizmene pjesme i moleći za blagoslov ljudi i Grada.

*

Vazmeno bdijenje u dubrovačkoj katedrali u subotu, 20. travnja počinje u 21 sat, a predvodit će ga dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Bogata liturgija Vazmenog bdijenja počinje na ulaznim vratima katedrale blagoslovom ognja od kojeg se pali uskrsna svijeća. Uskrsna svijeća se, uz tri zaustavljanja s usklikom „Svijetlo Kristovo“ na koji vjernici odgovaraju „Bogu hvala“, nosi kroz neosvijetljenu katedralu a vjernici od tog novog svjetla pale svoje svijeće. Po dolasku na oltar liturgija se nastavlja pjevanjem himna Uskrsnoj svijeći, nastavlja se čitanjem u polutami niza biblijskih čitanja koja podsjećaju na povijest spasenja. Zvonjava crkvenih zvona i paljenje svijetla u cijeloj katedrali uz pjevanje Slave navještaju liturgijski trenutak kojim se ulazi u otajstvo uskrsnuća Gospodnjega. Sada se ponovo može pjevati Aleluja, a nakon blagoslova vode i obnove krsnih obećanja nastavlja se euharistijska služba.

*

Na Uskrs – Nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega 21. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavit će svečano pontifikalno slavlje u 10 sati u dubrovačkoj katedrali.

Jutarnju misu na Uskrs u 8 sati slavit će u dubrovačkom zatvoru.

Veliki tjedan kod otaca dominikanaca u Gradu:

Donosimo raspored službe Božje kroz Veliki tjedan kod dominikanaca u Gradu. Više na plakatu:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *