Input your search keywords and press Enter.

12. 9. – Crkveni program proslave 450. godišnjice obrane Korčule od Turaka

Župa sv. Marka u Korčuli slavi 450. godišnjicu obrane Korčule od Turaka. Uz svjetovni program održava se i vjerski program koji je započeo još na Veliku Gospu. Naime, 15. kolovoza 2021. godine obilježena je 450. obljetnica obrane Korčule od napada Turaka, predvođenih alžirskim potkraljem Uluz-Alijom, na Korčulu.

Završna proslava bit će u subotu, 11. rujna kada će, s početkom u 19.00 sati, misu i procesiju oko grada s čudotvornom Gospinom slikom predvoditi apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor.

Trodnevnicu koja počinje u srijedu, 8. rujna predvodit će don Darijo Čorić, župnik iz Kaštel Novog. Svake večeri misa s propovijedi počinje u 19 sati. Vjernici imaju i prigodu za ispovijed.

Nakon večernjeg misnog slavlja prvog dana trodnevnice, 8. rujna, u katedrali sv. Marka bit će održano predavanje o don Ivu Matijaci koji je organizirao proslavu 400 godina obrane Korčule od Turaka.

Drugog dana trodnevnice, 9. rujna, nakon mise bit će molitva za bolesne i nemoćne te blagoslov s Presvetim Sakramentom.

U nedjelju, 12. rujna u katedrali će se iza večernje mise održati Marijanski koncert.

Prema povijesnim izvorima, Turci su 15. kolovoza 1571. godine sa 20-ak brodova napali Korčulu. Nakon napuštanja grada od strane kneza i plemića, obranu je preuzeo arhiđakon Antun Rozanović. Malobrojna i snalažljiva obrana se je uspjela oduprijeti turskom brodovlju, a obrani je pomogla snažna bura koja je zapuhala i natjerala napadače da odustanu od daljnjih napada. U korčulanskom vjerničkom puku živi istinska vjera u čudotvornu moć i majčinski zagovor Blažene Djevice Marije koja je svojim zagovorom očuvala Korčulu od osvajačkih osmanskih napada.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)