Input your search keywords and press Enter.

Zaklada Ana Rukavina i Opća bolnica Dubrovnik

Zaklada Ana Rukavina i Opća bolnica Dubrovnik pozivaju
građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Dubrovniku
U subotu, 10. veljače 2018. godine, od 9 do 13 sati Zaklada Ana Rukavina će u suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik i Odjelom za transfuziju krvi održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Dubrovniku. Akcija u Dubrovniku održat će se u prostorijama dvorane Sv. Ivana Pavla II – Samostan Sv. Klare.

Akcija upisa u Hrvatski registar održava se kako bi se oboljelim osobama u Hrvatskoj, ali i svijetu, pomoglo u potrazi za podudarnim darivateljem. Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Od 2013. godine, zalaganjem Zaklade Ana Rukavina, uz podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj pridružilo se misiji Zaklade Ana Rukavina; prikupljanju uzoraka za Hrvatski registar kako bi oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu pomogli da pronađu svog podudarnog darivatelja.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 57.055 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 81 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kontakt osoba:                                         Kontakt osoba:
Doc.dr.sc.Marijo Bekić,                          Marija Stapar Zrile
dr.med., ravnatelj OB Dubrovnik        Zaklada Ana Rukavina
i
Prim. Vesna Polanda Lasica, dr.med.,
voditeljica Odjela za transfuziju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.