Input your search keywords and press Enter.

Žurni Eko apel mještana Bosanke!

Mještani Bosanke su ogorčeni: postavljaju im dva ogromna dalekovoda od 110.000 volti usred sela! Gdje to ima???

Apel je poslan na slijedeće adrese: Ministarstvo zdravlja RH – Zagreb, Okolišna inspekcija Minist. zaštite okoliša RH – Zagreb, Grad Dubrovnik i Javno zdravstvo DNŽ -Dubrovnik:

Postavljaju nam dva dalekovoda od 110.000 voliti usred naselja Bosanka?

… vapaji su koji ovih dana dolaze od mještana Bosanke do našeg Zelenog telefona Eko-Fona 020/453-850… Osim dojavama na naš Zeleni telefon Eko-Fon, nekolicina mještana nam se se i osobno obratila te dala kopiju dopisa upućenu Gradonačelniku Vlahušiću 23. 03. 2015. u kojem između ostalog stoji:
„ …Pokraj puta za u polje, 50 m od kuća na Bosanci podižu se dva ogromna dalekovoda, a kao selo imamo želju da se uključimo u eko – turizam kao i u Konavlima, da prilagodimo naše kuće turizmu, da iznajmljujemo apartmane kao i većina naših građana u Gradu. Sada zbog tih visokonaponskih dalekovoda to nećemo moći. Isto tako kada pada kiša ili kada su magle samo lud bi išao ispod žica dalekovoda!
Molimo vas da hitno pošaljete inspekciju da se taj suludi projekt zaustavi, odnosno da se ta dva dalek. stupa izvedu podzemno (kabliranjem) kao što je to opisano u službenom listu Grada Dubrovnika od 9.08.2015.br. 9 str. 427 i 597 /27.09.2014. … Nadalje zahtjevamo da se sadašnji i budući zakulisni radovi bilo tko da ih financira rade transparentno uz znanje žitelja Bosanke.“
Stanovnici Bosanke

Zaista dijelimo veliku zabrinutost mještana lijepe Bosanke što se to u zadnje vrijeme gore na Srđu čini: prvo su nedavno posjekli dosta stabala (dubova, čempresa, borova) uništili nekada slikoviti puteljak od Bosanke (put od Bosanke) prema Gradu a sada stavljaju dva opasna za zdravlje dalekovoda od 110.000 volti!
Ovo je prestrašno što se čini sa Bosankom i žiteljima Bosanke. sijeku vrijedna stabla, (posebno dubrove po kojima je naš Grad i dobio ime) Dubrovnik geometri ulaze u njihove privatne posjede a sada im postavljaju dva velika dalekovoda pored kuća !
Iako je dio Bosanke i Srđa uvršten u nacionalnu ekološku mrežu i iako znamo da po mišljenju Instituta Ruđer Bošković, Zagreb, EM zračenje (50 do 100 m od kuća) od ogromnih dalekovoda ili antenskih odašiljača za mobitele izazivaju kancerogena oboljenja ponajviše raka limfoma i kože kod djece i starijih. sve se to nažalost dopušta i ne misli se ni na ČOVJEKA NI NA PRIRODU NEGO SAMO NA PROFIT!

„Tek kad izlovite posljednju ribu,
Tek kad posječete posljednje stablo
Tek kada zagadite i posljednju rijeku,
Da li će te tek tada shvatiti da se novac ne može jesti!
(Stara indijanska poslovica )

Voditeljica Zelengo telefona Eko Fona:
Jadranka Šimunović