Input your search keywords and press Enter.

Župnik Burić: Otvaranjem savjetovališta u Vela Luci želimo poručiti ljudima da u nevolji nisu sami!

Od ponedjeljka, 2. ožujka u zgradi Bratovštine sv. Josipa u Vela Luci na otoku Korčuli s radom će započeti savjetovalište, koje je osnovano kao dio župnog Caritasa ove župe. Sa župnikom don Antom Burićem razgovarali smo o ovom projektu.

Zbog čega ste se odlučili na pokretanje ovog savjetovališta?
Polazeći od radosti i nade, žalosti i tjeskobe ljudi našega vremena, osobito siromašnih i svih koji trpe (GS 1), te pokušavajući u praksi ostvariti trajni evanđeoski poziv biti dobar Samarijanac koji pere, čisti i podiže svoga brata (papa Franjo) u rujnu 2014. godine osnovali smo župni Caritas, a sada njegovo djelovanje želimo proširiti i na savjetovalište.

Za koga ste otvorili savjetovalište?
Ovo savjetovalište namijenjeno je svima onima koji u ovim vremenima duhovne i materijalne krize, osjećaju da im je potrebna pomoć. Namijenjeno je i svima onima koji su zapali u bilo koju vrstu ovisnosti, a htjeli bi promijeniti svoj život, kao i svima onima koji se traže te propitkuju kojim se životnim putem zaputiti. Ukratko namijenjeno je svima koji osjećaju da su na svom životnom putu zapali u određene poteškoće ili se nalaze pred određenim životnim raskrižjem, te im je potreban savjet i pomoć kako bi dalje nastavili svoj životni hod. Stoga pozivamo sve koji smatraju da im je potrebna neka vrsta pomoći, pa bio to i samo razgovor da nam se ne oklijevaju obratiti.

Je li savjetovalište isključivo namijenjeno za stanovnike Vela Luke?
Iako će djelovati u okviru župnog Caritasa, naše župne zajednice, ovo savjetovalište je otvoreno za sve stanovnike našeg mjesta, otoka Korčule, kao i susjednog nam Lastova.

Tko će raditi u savjetovalištu?
Volontirat će dvije socijalne radnice i psihologica, bez čijeg velikog entuzijazma cijeli ovaj projekt ne bi bio moguć. To su gđa Nikolina Žuvela, dipl. socijalni radnik, gđica Vinka Prizmić, dipl. psiholog i gđica Nine Andreis, mag. socijalnog rada, koje su, uz sve svoje obaveze, sebe i svoje vrijeme odlučile staviti u službu zajednice. Hvala im na trudu i naporu.

Kad i kako im se zainteresirani mogu javiti?
Savjetovalište će biti otvoreno ponedjeljkom od 16.00 do 17.00 sati, srijedom od 18.00 do 19.00 sati, te subotom od 11.00 do 12.00 sati. Javiti im se možete na telefonski broj 812-213 ili putem e-maila: savjetovaliste.velaluka@gmail.com.

Hoće li u savjetovalištu biti i nekih zajedničkih programa?
U budućnosti, u svom radu, savjetovalište će pokušati organizirati različite radionice i tribine. Često se zna čuti prigovor kako su oni koji su u bilo kojoj vrsti životnih nedaća i problema prepušteni samima sebi. Pokretanjem ovog savjetovališta želimo konkretno doprinijeti promjeni takvog načina razmišljanja. Želimo vrlo jasno poručiti svima onima koji na različite načine trpe, koji su zapali u različite životne probleme, počevši od ovisnosti pa do siromaštva, da nisu sami.

Želite li nešto poručiti čitateljima, posebno s područja Korčule i Lastova?
Tu smo zbog vas i za vas. Nadamo se kako će nam i ovo savjetovalište poslužiti da budemo zajednica sretnijih i duhom bogatijih ljudi. Neka nas i u ovom našem nastojanju prati nebeski zagovor sv. Josipa, nebeskog zaštitnika naše župne zajednice. A Blažena Djevica Marija, utjeha žalosnih i pomoćnica kršćana, neka bdije nad ovim djelom što ga započinjemo.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije