Input your search keywords and press Enter.

Zrcalo koje pamti: Dagerotipija u Rupama

Izložbena sezona Dubrovačkih muzeja završava jedinstvenom izložbom: U srijedu u „Rupama“otvaranje prve hrvatske izložbe dagerotipija

Zrcalo koje pamti: dagerotipije iz dubrovačkih zbirki naziv je izložbe kustosice Marine Filipović, koja će biti otvorena u srijedu, 28. prosinca u 12 sati u žitnici „Rupe“.

Riječ je o prvoj hrvatskoj izložbi posvećenoj isključivo dagerotpiji, najstarijem fotografskom procesu s pomoću kojega se dobivala unikatna fotografska slika, koja se mogla trajno sačuvati. Dagerotipija je nastala kao rezultat suradnje J. N. Niépcea i L. J. M. Daguerrea, a službeno je predstavljena javnosti 1839. godine u Parizu, pred francuskom Akademijom znanosti.

Vijesti o senzacionalnom otkriću brzo su se proširile Europom, a u Hrvatsku su stigle samo tri mjeseca nakon javnog predstavljanja u Parizu. Za Dubrovnik, ali i za ranu povijest fotografije u Hrvatskoj, među rijetkim poznatim domaćim dagerotipistima iznimno su važna dva Dubrovčana: ljekarnik Antun Drobac i Josip Betondić.

Na izložbi će biti predstavljeno 10 dagerotipija, sačuvanih na dubrovačkom području, od kojih su dvije iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja. Uz dagerotpije, po prvi puta će javnosti biti predstavljena i iznimno vrijedna „Knjižica poslovnih zabilježbi Josipa Betondića Jakovljeva od 1853–1864“, u kojoj autor na nekoliko stranica uspoređuje karakteristike pojedinih Voigtländerovih objektiva, a koja se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Postav izložbe potpisuje kustosica Ivona Michl, a izložba će ostati otvorena do 28. veljače 2017. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *