Input your search keywords and press Enter.

Znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku genetičkim metodama dokazali postojanje nove vrste meduze u Jadranu više od 100 godina nakon prvog opisa

Trebalo je proći više od 100 godina da bi vrsta meduze Bougainvilliatriestina bila prihvaćena kao zasebna vrsta u znanstvenim krugovima.

Vrstu je prvi put opisao Clemens Hartlaub 1911. godine, nakon što jepronašao u uzorcima iz Tršćanskog zaljeva i dao joj ime Bougainvilliatriestina. Nedugo zatim, 1913., Neppi i Stiasny objavljuju znanstveničlanak u kojem pobijaju Hartlaubove zaključke te smatraju da je ono štoje on opisao pod imenom Bougainvilliatriestina, u stvari već poznata vrstaBougainvilliamuscus, za koju je poznato da je vrlo varijabilna i da jojizgled ovisi o okolišu u kojem živi.

Godine 1948. slovenska znanstvenica PoloncaBabnik nailazi ponovno naovu vrstu u uzorcima iz Hvarskog kanala i, neznajući za Hartlaubov rad,opisuje je kao Bougainvilliaautumnalis var. magna. Schmidt i Benovićzatim 1977. ponovno ukidaju vrstu, također smatrajući, kao Neppi iStiasny, da se radi o vrsti B. muscus.

Vrsta je bila ukinuta sve do ove godine, kada su znanstvenici Instituta dr. sc. Mirna Batistić i dr. sc. Rade Garić objavili znanstveni članak u međunarodnom znanstvenom časopisu “Marine Ecology – anevolutionaryprespective” u kojem su razriješili ovu stoljetnu dvojbu te genetičkim metodama (sekvenciranje DNA) dokazali da je vrsta B. triestina zasebna vrsta te da joj je najbliži živući srodnik vrsta B. carolinensis koja živi uz atlantske obale Sjeverne i Južne Amerike.

Vrsta B. triestina je velika do 1 cm i zasada je pronađena uMalostonskom zaljevu, Pločama, Hvarskom kanalu i Tršćanskom zaljevu.Primjerci ove vrste su za buduća znanstvena istraživanja pohranjeni uPrirodoslovnom muzeju u Ženevi (Švicarska) i u Prirodoslovnom muzejuDubrovnik.

Sandra Buratović, Ured za odnose s javnostima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)