Input your search keywords and press Enter.

Otvoremo pismo upućeno na adresu: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH – Inspektorica prirode gosp Vesna Daničić, Dubrovnik

Izvor rijeke Omble ne smije imati u blizini nikakve ugostiteljske sadržaje niti se smije dozvoliti kupanje u „Jazu“ – vodenom bazenu iznad slapova – poruke su koje ovih dana dobijamo na naš Zeleni telefon Eko-Fon 0207453-850 od naših sugrađana ponajviše s predjela Komolca i Rijeke dubrovačke … kažu nam kako nikada naši preci nisu takvo nešto činili od izvora svoje rijeke života – Omble, nego su je uvijek štovali i čuvali, te se pitaju tko je izdao dozvole za takvo nešto?
Zaputili smo se u našu već 45. Eko patrolu ove godine i stvarno se uvjerili kako se na desnoj strani rijeke Omble nedaleko slapova (visavi ex ljetnikovca Kisić) pojavila izbačena „terasa“ buduće konobe. Kupače nismo zatekli, jedino smo vidjeli obješen konop o smokvu i napravljenu inproviziranu skakaonicu iznad rijeke.
Dijelimo zabrinutost naših riječana kako se strogo zaštićeni izvor naše rijeke Omble za koju se tolike godine borimo da se očuva, treba budno paziti a ne dozvoljavati bilo kakve sadržaje ili radnje koje bi mogli ugroziti njezinu pitku vodu koja nam daje život te njezinu floru i fauna kojom je poznata i u svijetu !
Stoga molimo najhitnije da ispitate kako je došlo do otvaranja konobe u neposrednoj blizini izvora i slapova rijeke Omble koja je strogo zaštićena europskom ekološkom mrežom Natura 2000, te zašto se dozvoljava kupanje na njezinom izvoru, posebno na vodenom prostoru „Jaz“ koji je vezan s izvorima vode koju pijemo?
Molimo Vaše žurno pismeno očitovanje!
„Potomci nam neće nikada oprostiti pustošenje i grubosti prema nečemu što po pravilu pripada ne samo nama nego i njima !“ (P.I Čajkovski )

Voditeljica Zelenog telefona Eko-fona: Jadranka Šimunović

Co.Pomoćnik Ministra zaštite okoliša i prirode RH
(posebno za zaštićena područja RH )
g.Nenad Strizrep

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.