Input your search keywords and press Enter.

Ovogodišnja međunarodna konferencija Green Destinations Conference održava se u Zagrebu, Delnicama i Malom Lošinju od 9. do 12. listopada, a jedna od glavnih tema je održivo upravljanje destinacijama s kontrolom prekomjernog turizma i zaštitom interesa domaćeg stanovništva. Prvi dio konferencije održan je u srijedu u Zagrebu, a razgovaralo se o iskustvu hrvatskih destinacija u održivom turizmu. Grad Dubrovnik je pritom izdvojen kao jedan od primjera dobre prakse. O izazovima s kojima se suočava Dubrovnik u turizmu i o gradskom projektu Poštujmo Grad, na konferenciji je govorila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

 

Zamjenica Tepšić naglasila je da je u fokusu programa Poštujmo Grad bolji život građana, kroz mjere za upravljanje turizmom. Najavila je da će Grad Dubrovnik do kraja godine provesti mjerenje održivosti u suradnji s Globalnim vijećem za održivi turizam, kojim će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom.

 

– Dubrovnik je krenuo u promjenu upravljanja i treba još mnogo toga napraviti da bismo se mogli nazvati ‘zelenim’, no idemo s raznim projektima i postepeno uvodimo mjere za to. Iz istraživanje ćemo vidjeti što treba mijenjati brzo, a što kasnije, i što ljudi misle. I naš projekt Respect the City (Poštujmo Grad) ulazi u novu fazu te se izrađuje plan upravljanja starom gradskom jezgrom, što je tražio i UNESCO, jer je ta jezgra zaštićena svjetska baština – rekla je dodajući da će ovaj dokument biti spreman do sredine 2020. godine.

 

Skup je okupio više od 120 sudionika iz 30 zemalja svijeta, koji će raspravljati o temama tzv. zelenih rješenja za turističke destinacije, među kojima i o očuvanju prirode, bioraznolikosti i lokalnoj kulturi, postupanju s otpadom i plastičnim otpadom, posebice iz mora i oceana i  strategijama za razvoj ekološki odgovorne politike destinacija. Organizator konferencije je Green Destinations, neprofitna fundacija za održivi turizam koja vodi globalno partnerstvo stručnih organizacija, tvrtki i akademskih institucija. U sklopu foruma dodijelit će se i priznanja i certifikati za top 100 održivih i zelenih destinacija u svijetu u 2019.

 

 

 

 

Doris Alavija
Viši stručni suradnik za informiranje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *