Input your search keywords and press Enter.

Zbor Libertas želi natrag u dvorac Crijević Pucić

Zbor Libertas je uputio gradonačelniku i nadležnim službama dopis u kojem izražava bezrezervnu podršku nastojanjima Dubrovačkog simfonijskog orkestra za povratak u prostore dvorca Crijević Pucić.

Prelaskom u tvrđavu Revelin, točnije u Slanicu, zbor ima otežane uvjete rada zbog nedostatka prostora, a taj će problem u budućnosti samo rasti, obzirom da su počele pripreme za audiciju i prijem novih članova, u ovom trenutku muških pjevača.

Dopis, na koji do današnjeg dana iz Grada Dubrovnika nije stigao odgovor, objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,

nakon što je Dubrovački simfonijski orkestar uputio Gradu Dubrovniku zahtjev za povratak u prostore dvorca Crijević Pucić i argumentirano istupio u javnosti, obraćamo Vam se s istom temom te želimo ovim putem iskazati podršku nastojanjima orkestra.

Mješoviti zbor Libertas je od svojeg osnivanja povezan s orkestrom, radi brojnih zajedničkih nastupa, ali i zato što smo dijelili prostor za probe. Da podsjetimo, nekadašnja Općina Dubrovnik je Rješenjem broj 05/1/1694/1/1981 dala prostor dvorca Crijević Pucić na korištenje orkestru i time omogućila daljnji rad i napredak orkestra, ali i zbora i Gradske glazbe jer su se probe do tada održavale u Karmenu.

Dubrovački simfonijski orkestar je uredio koncertnu dvoranu i ostale prostore u zgradi i brinuo o njima. U zgradi su bila stalno smještena dva klavira, za potrebe orkestra, ali i Dubrovačkih ljetnih igara i drugih korisnika. Dvoranu je koristila Glazbena škola Luke Sorkočevića za natjecanja, seminare i godišnje koncerte, a tu su gostovali i različiti orkestri i solisti, bilo za probe ili, u zimskom periodu, za koncerte. Dvorana je mogla primiti preko 200 ljudi i svi su mogli vidjeti izvođače, za razliku od aktualnog stanja u prostoru Slanice. Zbor Libertas je, naravno, koristio prostor za svoje probe i nastupe, uz orkestar ili samostalno.

Usporedbe radi, treba napomenuti kako u prostoru sveučilišnog kampusa postoje dva amfiteatra gdje se tek prilikom svečanog otvorenja održalo nekoliko koncerata. Prostor ne zadovoljava potrebe, nizak je i ima lošu akustiku.  Ako bi  Sveučilište u Dubrovniku zaista pokrenulo studije glazbe,  kao što je ranije bilo govora, koncertna dvorana bi i za njihove potrebe bila dostatna.

Grad Dubrovnik je Zaključkom Gradskog poglavarstva od 16. svibnja 2006. (KLASA: 372-01/06-01/118, URBROJ: 2117/01-08-06-3) dao Dubrovačkom simfonijskom orkestru i zboru Libertas prostor Slanice na korištenje bez naknade, a njegova namjena je bila uredska. Kao dokaz tome može poslužiti postavljanje laminata na podu u Slanici i omogućavanje korištenja dvorane u Revelinu za potrebe održavanja koncerata.

U tim uvjetima zbor je imao redovite probe u potkrovlju Slanice, gdje je kasnije smješten arhiv orkestra, pa zbor s orkestrom dijeli prizemlje za probe. U međuvremenu je, zbog prenamjene dvorane Revelina u klub, korištenje dvorane postalo nemoguće, naročito za održavanje koncerata, radi galame hladnjaka, ledomata, točenja pića i zveckanja čaša te stalnog žamora u pozadini publike.

Prostor u Slanici zaista nema dovoljno mjesta, sanitarni čvor ne funkcionira dobro pa u prostoru zaudara i vlažan je. Za to vrijeme veliki dio centralne zgrade sveučilišnog kampusa stoji prazan, a tako će i ostati jer Sveučilište zadržava i svoje prostore u Lapadu iz kojih su se iselila dva odjela (Restauracija i Komunikologija). Treba li naglašavati kako je dvorac Crijević Pucić preatraktivan da bi se tu smjestili tek uredi?

Na kraju, želimo istaknuti kako ostanak Sveučilišta u dvorcu Crijević Pucić ne garantira poduzimanje daljnjih koraka u uređenju prostora kampusa, dapače, isključuje ih. Okolne zgrade zjape neobnovljene, a iz njih raste drveće, park je zapušten i odbija, čak i plaši posjetitelje. S druge pak strane, onemogućavanje povratka orkestra i zbora u dvorac Crijević Pucić doprinosi daljnjem zatiranju kulturnog života Grada, onemogućuje normalan rad, a o napretku se ne može ni sanjati.

Dubrovački simfonijski orkestar, koji ove godine obilježava 90. obljetnicu rada i mješoviti zbor Libertas, koji je proslavio 35. rođendan, imaju svoju vjernu publiku, ljude kojima su odlasci na koncerte užitak i dio kulture življenja. Radi tih ljudi, ali i radi onih koji će tek postati publika ili izvođači,  zbor Libertas se pridružuje zahtjevu orkestra za povratak u prostor dvorca Crijević Pucić.

Molimo da navedene razloge razmotrite i donesete jedinu ispravnu odluku, a to je davanje prostora dvorca Crijević Pucić na korištenje Dubrovačkom simfonijskom orkestru i mješovitom zboru Libertas. Ovakvom ćete odlukom mnoge građane ovoga Grada učiniti sretnijima i pokazati i na ovaj način zašto se Dubrovnik kandidirao za prijestolnicu kulture. 

Predsjednik zbora, mr. sc. Nikola Pavlović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *