Input your search keywords and press Enter.

Zbog Neumskog koridora veliki problemi za dubrovačko-neretvanske pčelare

Pčelari s područja Dubrovačko-neretvanske županije imaju velikih problema s komercijalnim bavljenjem pčelarstvom zbog prekida hrvatskog državnog teritorija na području Županije kod Neuma.

Zakonodavstvo Europske unije nalaže da je prilikom prijevoza živih životinja potrebno obaviti veterinarske preglede na graničnim prijelazima što nije omogućeno na graničnom prijelazu na tzv. Neumskom koridoru koji Dubrovačko-neretvansku županiju dijeli na dva dijela. Dakle, pčelari ne mogu seliti svoje pčele što znatno smanjuje proizvodnju meda i ostalih srodnih proizvoda jer komercijalno pčelarstvo nije moguće bez seljenja pčela koje prosječno može čak utrostručiti prihode pčelara.

Seljenje pčela putem trajektne linije Trpanj – Ploče ne može riješiti ovaj problem jer se pčele moraju seliti noću kada trajekt ne vozi, a prethodne dvije godine donijele su i niz loših iskustava – često je dolazilo do gušenja pčela i gubitka izletnica što dubrovačko-neretvanskim pčelarima predstavlja velike i nedoknadive troškove. Pčelari su zbog toga prestali seliti pčele čime im je djelatnost postala neisplativa.

Nastali problem tim je veći zbog projekta dobivanja zaštićenih oznaka izvornosti na nacionalnoj i europskoj razini u koji se Dubrovačko-neretvanska županija želi uključiti zajedno s ostalim dalmatinskim županijama, Ministarstvom poljoprivrede i Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

“Smanjenje broja aktivnih pčelara i proizvodnje pčelarskih proizvoda ima negativne socio-ekonomske posljedice na ruralni prostor ionako prometno izoliranog juga Hrvatske što je suprotno strateškim prioritetima regionalnog i poljoprivrednog razvoja Hrvatske, a i projekata koje provodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poput poticanja razvoja jadranskog zaleđa”, stoji u zamolbi koju je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić uputio ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić, budući da je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane uputila Županiju da je za rješavanje ove situacije potrebno mijenjati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji koji je u nadležnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Vlatka Šelimber
Hrvatska Zajednica Županija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.