Input your search keywords and press Enter.

Završio projekt ĆIRO

Završio projekt ĆIRO bicikliranjem kroz dvije države

Biciklijadom “ĆIRO” od Konavala do Ravnog, točnije do Restorana Zavala koji je ujedno bio mjesto susreta s biciklistima iz pravca Hutova iz BiH, obilježen je završetak prekograničnog projekta “Bicikliranje kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne željeznice ĆIRO”. Tri dana prije, 15. prosinca 2016., održana je završna konferencija ovog projekta koji je bio prvi odobreni projekt u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Nositelj projekta na razini uključenih hrvatskih partnera bila je Općina Konavle, ostali hrvatski partneri su TZ Općine Konavle i DUNEA, a nositelj projekta na prekograničnoj razini Javno poduzeće Vjetrenica – Popovo polje. Na završnoj konferenciji, održanoj u Ravnom, predstavljeni su projektni rezultati u oba područja.

U Konavlima je tako, između ostalog, uređena dionica bivše željeznice od Vojskog dola do Mihanića gdje je staza osigurana zaštitnom ogradom, uređeno šest odmorišnih mjesta s klupama i stolovima na lokacijama s lijepim pogledom na Konavosko polje i u blizini bivših željezničkih stanica te postavljena turistička signalizacija s info tablama putem kojih posjetitelji mogu saznati više o posebnostima Ćira i najjužnije hrvatske općine. Ljubitelji prirode mogu na ulazu u tunel “Mihanići” prakticirati tzv. “bat watching” – promatranje nastanjenih šišmiša u tunelu koji izlijeću tijekom večeri, što je dodana vrijednost projektu.

Proračun hrvatskih partnera iznosio je 292.600 eura, od čega 83,04 % bespovratnih sredstava iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina. U sklopu cijelog projekta, s obje strane granice, stavljeno je u funkciju i danas je spremno za korištenje biciklistima preko 40 kilometara trase Ćiro, sa svim popratnim sadržajima.

Trasa stare uskotračne željeznice Ćiro do 70-ih godina prošlog stoljeća povezivala je Konavle i Dubrovnik sa zaleđem te predstavljala glavnu prometnu poveznicu prema srednjoj Europi. Od tada je napuštena, a ovim joj je projektom ponovno vraćena namjena, ali ovaj put kao biciklističke staze, s obzirom na sve veći značaj turista biciklista.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *