Input your search keywords and press Enter.

Festival znanosti u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, po četvrti je put zaredom održan u Dubrovniku, od 20. do 24. travnja 2015. godine.

Tema ovogodišnjeg Festivala bila je „Sunce“, a partneri u realizaciji programa bili su Pomorski odjel, Odjel za akvakulturu, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku te Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Program Festivala započeo je radionicama pod vodstvom muzejskih pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Suzane Stanković i Aleksandre Ivanišević koje su se održale ispred palače Sponza. U radionici „Dodir zrake Sunca“ demonstriran je fotografski postupak cijanotipije. Sudionici su postavljali željene objekte na kemijski tretiranu površinu papira te su ga 1-5 minuta izlagali izravnoj Sunčevoj svjetlosti. Nakon ispiranja vodom, papir je promijenio boju iz bijele u plavu sa vidljivim siluetama.

U radionici „Skriveno Sunce” sudionici su izrađivali modele Sunca, Zemlje i Mjeseca te vidjeli u kakvom su odnosu pojedina tijela jedan naspram drugog. Na izrađenom modelu uočili su pojave koje nastaju rotacijom Zemlje i Mjeseca, kao što su pomrčina Sunca i Mjeseca, izmjena dana i noći te izmjena godišnjih doba.

Radionicom „Tajna veza Sunca i kiše” dočaran je proces kruženja vode u prirodi, dok su u radionici „Sunčev sustav“ sudionici izrađivati planete Sunčevog sustava te se upoznali se s osnovnim astronomskim pojmovima.

U radionici „Sunčeva pećnica“ sudionici su od jednostavnih materijala izrađivati pećnicu u kojoj su se pod utjecajem Sunca pripremali jednostavni i djeci ukusni sljezovi kolačići s čokoladom.

Drugog dana Festivala znanosti asistenti Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, Niko Hrdalo, dipl.ing. i  Anamarija Šare, mag.ing.mech., održali su predavanja „Utjecaj Sunca na život na Zemlji“ i „Sunčevo zračenje i tehnologije uporabe Sunčeve energije“ .

Trećeg dana Festivala znanosti na Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku održano je predavanje „Povijest Dubrovnika, Jadrana i Mediterana: suvremena istraživanja i mogućnosti obrazovanja“ koje je održao dr.sc. Lovro Kunčević. Nakon predavanja uslijedio je obilazak ljetnikovca plemičke obitelji Sorgo (Sorkočević) uz stručno vodstvo dr.sc. Relje Seferovića.

„Sunce, motor koji pokreće Zemlju“, bila je tema predavanja četvrtog dana Festivala, koje je održao dr.sc. Nikša Glavić na Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Ovogodišnji Festival znanosti u Dubrovniku završio je u petak, 24. travnja predavanjima i radionicama na Odjelu za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku. Studenti treće godine preddiplomskog studija Akvakulture uz pomoć svojih mentora doc.dr.sc. Josipa Mikuša, doc.dr.sc. Ane Bratoš Cetinić i dr.sc. Ivane Prusine održali su program pod nazivom „Od zrake Sunca do plodova mora“. Program je obuhvatio predavanja i radionice „Izvor života u moru“, „Zeleni se, zeleni“, „Morsko rodilište“, „Kamenica-stonska poslastica“, „Moja kućica, moja slobodica-priljepak“ i „Bode, bode…ježinac“.

U programu Festivala znanosti sudjelovali su učenici Osnovne škole Marina Getaldića, Gimnazije Dubrovnik, Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti i Privatne Gimnazije Dubrovnik.