Input your search keywords and press Enter.

ZAVRŠETAK CARITASOVE MISIJSKE AKCIJE

„Osnovci za osnovno”: Šleper s 24 palete hrane i higijenskih potrepština stigao u Albaniju

12. studenoga 2021. godine, šleper s 24 palete pune hrane i higijenskih potrepština, težak 8 tona, stigao je u albanski grad Lezha, gdje misijski djeluje Dubrovčanin don Frano Čivljak. Time je uspješno završena Misijska akcija Caritasa Dubrovačke biskupije ‘’Osnovci za osnovno’’, koja se kroz mjesec listopad provodila u suradnji s dubrovačkim osnovnim školama.

U listopadu, mjesecu koji je u Katoličkoj Crkvi na poseban način posvećen misijama, Caritas Dubrovačke biskupije odlučio je pomoći stanovnicima u sjevernom dijelu Albanije, u mjestu Lezhu (Lješu) gdje kao svećenik i misionar djeluje Dubrovčanin don Frano Čivljak.

U akciju pod nazivom „Osnovci za osnovno” bilo je uključeno sedam osnovnih škola s područja grada Dubrovnika: OŠ Mokošica, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjerna, OŠ Lapad, OŠ Marina Getaldića, OŠ Marina Držića te OŠ Antuna Masle. Učenici,predvođeni djelatnicima, učiteljima i profesorima te ravnateljima škola, o Danima kruha su donosili osnovne namirnice, koje su nakon što prikupljanja, predali djelatnicima i volonterima Caritasa Dubrovačke biskupije, marljivo i radosno pomažući ukrcati ih u kombi.

„Jedna djevojčica nije bila u svojoj školi kada su se paketi prikupljali, pa je zamolila roditelje da je dovezu u Caritas, kako bi osobno predala paket. Osmijesi na licima djece, poruke ispisane na albanskom jeziku, paketići s dodatkom igrački i slatkiša – sve ove divne priče nam pokazuju kako se od malena odgaja za dobrotu i pomoć bližnjima u potrebi, što se ovakvim akcijama najviše postiže’’ – ističu iz biskupijskog Caritasa.

Svoje pakete pomoći, osobito u vidu pelena za odrasle, u prostor Caritasa Dubrovačke biskupije donosili su i svi sugrađani dobre volje. Vrijednu donaciju 15 paleta pelena za odrasle uputio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Pun šleper robe, težak 8 tona s 24 palete, u Albaniju je stigao 12. studenoga. Don Frano Čivljak i njegovi suradnici te volonteri odmah su krenuli s iskrcavanjem namirnica uz zahvalu i poruku da će sve pristiglo uvelike olakšati nadolazeće dane svima potrebitima u gradu Lezhu.

Akcija je provedena uz odobrenje ureda Papinskih misijskih dijela u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, don Frano se dirljivim pismom obratio dubrovačkom Caritasu moleći za pomoć stanovnicima Lezha kojih ima oko 15 tisuća, a u samu katedralnu župu sv. Nikole, u kojoj on djeluje, dolazi i stanovništvo iz okolnih mjesta. „Velike su potrebe ovih ljudi, što zahtjeva veliki angažman. Kao višegodišnjem misionaru i župniku na srcu mi je biti od pomoći ovoj zajednici što je više moguće“, pisao je župnik Čivljak te opisao situaciju u ovoj vrlo siromašnoj zemlji koja je prije dvije godine bila pogođena potresom, a uz to i koronakrizom. „Ovdje je konkretno velika potreba za osnovnim potrepštinama, od hrane to su one osnovne stvari kao što su riža, brašno, pasta i sl., te potrepštinama za kućanstvo: deterdženti, sapun i drugo. Posebno je velika potreba za pelenama za odrasle, koje su ovdje teško dobavljive i inače su vrlo skupe i često nekvalitetne. Uz to, često se traže i pelene za djecu“ – pri pokretanju akcije istaknuo je don Frano Čivljak.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)