Input your search keywords and press Enter.

Penganjem jaja i pletenjem pomi u četvrtak su završile tradicionalne uskrsne radionice Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Dok su dvije prošlotjedne kreativne radionice bile namijenjene nižim uzrastima učenika osnovnih škola, na trećoj je sudjelovalo 25 učenika 2. razreda Jezične gimnazije Dubrovnik s profesoricom Lucijanom Pendo.

Radionici je prethodilo uvodno predavanje kustosa Ivice Kipre o tradicijskim tehnikama bojanja jaja i pletenja pomi, motivima, porukama i tipologiji izrade palminih ukrasa. U praktičnom dijelu radionice edukatorice, preparatorica Marija Vraničić i Jagoda Konjuh iz udruge za unapređivanje i poticanje narodnog stvaralaštva Baština, učenicima su pokazivale i pomagale u izradi penganih jaja. Učenici su se također okušali u izradi i pletenju pomi i drugih ukrasa od palminog lista, pri čemu su im pomagali edukatori Marko Biskup i Anamarija Bezek.

Na samom kraju radionici su se pridružili i učenici Osnovne škole Marin Getaldić, koji su došli preuzeti gotove radove s prethodnih kreativnih radionica izrade ukrasa u glini, sada pečenih i spremnih za ukrašavanje škole u povodu uskrsnih blagdana.

Julijana Antić Brautović

Dubrovački muzeji