Input your search keywords and press Enter.

Završena „72 sata bez kompromisa“ u Dubrovniku

U zelenim majicama – uniformama superheroja

U subotu, 17. listopada, uspješno su završene sve planirane volonterske akcije najvećeg volonterskog projekta u Hrvatskoj „72 sata bez kompromisa“. Projekt se odvija od 15. do 18. listopada, a u Dubrovniku je sudjelovao preko dvjesto volontera koji su u dva dana, podijeljeni u ekološke, radne i socijalne akcije, napravili preko tridesetak volonterskih akcija.

 

Akcije su se odvijale diljem Grada i okolice, a volonteri su dolazili na akcije prethodno ne znajući što će raditi i gdje će ići, što je i čar beskompromisnog volontiranja, dati cijelog sebe na raspolaganje sa svim svojim talentima i vještinama.

 

U petak je volontere je poslužilo lijepo vrijeme pa su uspješno napravili sve predviđene akcije. Od ranog jutra krenuli su s čišćenjem odmorišta krenuvši od Mosta prema Bistrini gdje su očistili deset autobusnih stanica i dva odmorišta, uređenju prostora Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije gdje su se bavili osposobljavanjem prostora za pituranje i samim pituranjem prostora. Dio volontera okupio se ispred dječjeg vrtića kako bi i najmlađim sugrađanima sredili okoliš i igralište kojim se svakodnevno koriste. Nekolicina volontera ostala je pomoći u Caritasu Dubrovačke biskupije pri podjeli hrane. Jedna skupina volontera uređivala je obiteljski stan kako bi omogućili jednoj obitelji normalne životne uvjete, a ostatak volontera bavio se uređivanjem vrtova, čupanjem korova, izvlačenjem drače i ostalim ekološkim akcijama.

 

U subotu je nastavljeno nekoliko akcija od prethodnog dana, a održane su i neke nove. Među novim akcijama su bile akcije uređenje i čišćenje okoliša sportskih terena u Gospinom polju te uređenje okoliša i dječjeg igrališta drugog vrtića. Iako volontere vrijeme nije poslužilo cijeli dan, uspjeli su napraviti skoro sve predviđene akcije. Dio kreativnih volontera pozabavio se izradom kreativnih predmeta dok su drugi izrađivali kolače kako bi ih poklonili štićenicima Doma za starije i nemoćne. Također, volonterskoj akciji su se pridružili i skauti odreda Sv. Benedikta koji su pripomogli pri uređenju vrtova i okoliša Caritasa Dubrovačke biskupije.

 

“Obučeš majicu, staviš masku, rukavice i baciš se na posao. Možda ne daš svoj maksimum, možda i ne zadovoljiš svoja očekivanja. Možda ti je baš bilo bezveze, dosadno, hrana ti se nije svidjela, nije ti bilo zabavno. No, kada se vraćaš kući polako počnu izvirati osjećaji, dolazi smisao oblačenja zelene majice, nazvao bih je uniformom superheroja, osjećaš se kao Hulk. Možeš podignuti stari oronuli ormar za koji si mislio da nikada nećeš moći. Zašto moram stavljati ovu glupu masku koja me žulja, jako se znojim ispod nje, pitam se i shvatim da sam zaštitio sebe i svoje prijatelje”, riječi su jednog od volontera o samoj akciji i “novom normalnom” što ih je dočekalo na samom projektu uz poštivanje epidemioloških mjera.

 

Volonteri su se u nedjelju, 18. listopada u 18 sati okupili na misi završnici projekta te samoj zahvalnici za projekt. Nakon mise uslijedila je dodjela zahvalnica za sve volontere te roštilj.

 

Projekt “72 sata bez kompromisa” najveći je volonterski projekt u Hrvatskoj te se šesti put odvija u Dubrovniku. Ove godine u projektu je sudjelovalo 14 gradova i 1 općina, preko 3000 volontera I 350 volonterskih akcija.

 

Glavni organizator projekta u Dubrovniku je Studentski katolički centar Dubrovnik uz suradnju Vijeća za mlade i  Caritasa Dubrovačke biskupije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *