Input your search keywords and press Enter.

Zatvorena izložba Iznik – građa se mora deponirati

Izložba „Iznik – osmanska keramika iz dubine Jadrana“ zabilježila je preko 11 tisuća posjetitelja u tri mjeseca, koliko je bila postavljena u žitnici „Rupe“.

Izložba je u suorganizaciji Dubrovačkih muzeja i Hrvatskog restauratorskog zavoda te u suradnji s Muzejom Mimara i Institutom Yunus Emre otvorena u srpnju, a zatvorena je u ponedjeljak (17. listopada).

Na izložbi je prezentiran vrijedan arheološki materijal s venecijanskog trgovačkog broda koji je krajem 16. stoljeća potonuo u pličini Sveti Pavao kod otoka Mljeta. Riječ je o rezultatima šest kampanja podvodnih arheoloških istraživanja ovog brodoloma koje je vodio Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda pod financijskim okriljem Ministarstva kulture. Trgovački teret broda činila je skupa i raritetna iznička keramika, a nađena je i talijanska keramika, stakleno i metalno posuđe, novac, brodska oprema i brončani topovi koji ilustriraju život na tom trgovačkom brodu.

Predmeti pronađeni u zatvorenoj arheološkoj cjelini poput brodoloma u pličini Sveti Pavao imaju izuzetnu vrijednost u kronološkom određenju proizvodnje keramike grada Iznika, ilustriraju gospodarske prilike tog vremena i jedinstveni su primjeri trgovine između Istoka i Zapada u drugoj polovici 16. stoljeća.

Zbog iznimne vrijednosti građe, dio predmeta će u slijedećoj godini biti prezentiran u sklopu izložbe „Deset stoljeća pomorske avanture. Od Mediterana do Indijskog Oceana“ koju organiziraju Institut du Monde Arabe u Parizu i Museé des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée u Marseju.

Riječ je dijelu fundusa Pomorskoga muzeja Dubrovačkih muzeja koji će, unatoč jedinstvenosti, iznimnoj vrijednosti i ljepoti, biti deponiran zbog nedostatka izložbenih prostora s kojim se Dubrovački muzeji već desetljećima nose.

– Proširenje fundusa Pomorskog muzeja ovom jedinstvenom građom rezultat je hidroarheoloških istraživanja potonulih brodova u dubrovačkom akvatoriju u kojima redovito sudjelujemo i zahvaljujući kojima se naš fundus stalno povećava. Te nove akvizicije prisiljavaju nas da čim prije iznađemo prostorna rješenja za njihovu prezentaciju, ali i čuvanje. Optimalno rješenje je dodjela preostalog dijela prvog kata tvrđave sv. Ivana Pomorskom muzeju – zaključila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *