Input your search keywords and press Enter.

Započeo projekt „Revitalizacija i daljnji razvoj ruralnih područja grada Dubrovnika“

Grad Dubrovnik započeo je danas provedbu projekta „Revitalizacija i daljnji razvoj ruralnih područja grada Dubrovnika“, u suradnji s Hrvatskom udrugom za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“. Tim povodom danas je u prostorijama DURA-e održana konferencija za medije, na kojoj su govorili zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić i predsjednica udruge „Klub članova selo“ Dijana Katica.
Grad Dubrovnik promišlja o razvoju i revitalizaciji ruralnih područja u svom sastavu prvenstveno kroz turizam što će obogatiti turističku ponudu samog Grada. Vrijednost ruralnog turizma u prvom redu se ogleda u korištenju već postojećih resursa, u spoju poljoprivredne proizvodnje i turističkih usluga.

“Ruralni turizam na području Grada nije pretjerano razvijen, ali možemo reći da se s vremenom razvija. Cilj je osnaživanje ponude koja nije dio standardne turističke ponude kako bismo disperzirali posjetitelje s užeg gradskog područja“, istaknula je zamjenica Tepšić, a naglasila je kako je preduvjet razvoja ove grane turizma temeljna infrastruktura, vodoopskrbna mreža, kanalizacijski sustav i ceste, na čemu Grad Dubrovnik trenutno intenzivno radi u svojim ruralnim područjima. Najavila je i kako se očekuje da će prvi rezultati projekta biti vidljivi do sljedeće manifestacije „Uskrs u Primorju“ koja se tradicionalno svake godine održava u Gornjim selima.

Predsjednica udruge „Klub članova selo“ Dijana Katica govorila je o načinima implementacije projekta, te najavila da već danas na terenu kreću razgovori s poduzetnicima i OPG-ovima zainteresiranima za suradnju. Predviđen je obilazak i inventarizacija stanja ruralnih područja grada Dubrovnika, te održavanje edukativnih radionica po mjesnim odborima i ruralnim gradskim kotarima. Najprije će se uvidjeti situacija na terenu, anketirati i fotografirati, na temelju čega će se dati preporuke Gradu za daljnje korake, istaknula je Katica.

Ruralni turizam ujedno je idealna prilika za prezentaciju tradicijskih proizvoda, gastronomije te kulturno-povijesne baštine. Na taj aspekt osvrnuo se pročelnik Miljanić, naglasivši kako gosti u ruralnom području žele na stolu organske domaće proizvode, do kojih je sve teže doći. „Uz povijesnu i kulturnu baštinu, turisti žele i drugi vid ponude, nešto iskonsko“, rekao je Miljanić.

Ruralni turizam slovi kao budućnost svjetskog turizma jer pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i ekološku proizvodnju te pomaže razvoju ruralnih krajeva temeljem održivog razvoja. Budući da se razvija na temelju održivog razvoja, revitalizira postojeću, tradicijsku gradnju, a baštini se daje nova turistička namjena. Na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima brojne su prilike za dopunsku ugostiteljsku i turističku ponudu. Osim OPG-a u ruralni turizam se uključuju i drugi poduzetnici, a na samim ruralnim područjima brojne su prilike i za razvoj kulturnog turizma, odmorišnog i sportsko-rekreacijskog, lovnog i ribolovnog, zdravstvenog, eno-gastro, eko, vjerskog, avanturističkog turizma i drugih posebnih oblika turizma.

Doris Alavija
Viši stručni suradnik za informiranje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.