Input your search keywords and press Enter.

Program Festivala znanosti započeo je u ponedjeljak, 20. travnja 2015. ispred palače Sponza gdje su održane radionice pod vodstvom muzejskih pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Suzane Stanković i Aleksandre Ivanišević.
U radionici „Dodir zrake Sunca“ demonstriran je fotografski postupak cijanotipije. Sudionici su postavljali željene objekte na kemijski tretiranu površinu papira te su ga 1-5 minuta izlagali izravnoj Sunčevoj svjetlosti. Nakon ispiranja vodom, papir je promijenio boju iz bijele u plavu sa vidljivim siluetama.
U radionici „Skriveno Sunce” sudionici su izrađivali modele Sunca, Zemlje i Mjeseca te vidjeli u kakvom su odnosu pojedina tijela jedan naspram drugog. Na izrađenom modelu uočili su pojave koje nastaju rotacijom Zemlje i Mjeseca, kao što su pomrčina Sunca i Mjeseca, izmjena dana i noći te izmjena godišnjih doba.
Radionicom „Tajna veza Sunca i kiše” dočaran je proces kruženja vode u prirodi. Na jednostavan način, pomoću zatvorene plastične kutije napunjene vodom i sunca prikazani su osnovni prirodni procesi kroz koje prolazi voda, kao što su evaporacija (isparavanje), kondenzacija i precipitacija (padaline).
U radionici „Sunčev sustav“ sudionici su od plastelina izrađivati planete Sunčevog sustava i upoznali se s osnovnim astronomskim pojmovima: imenima planeta, redom u Sunčevom sustavu, odnosom veličina i međusobnih udaljenosti.
U radionici „Sunčeva pećnica“ sudionici su od jednostavnih materijala kao što su kartonska kutija, aluminijska i plastična folija izrađivati pećnicu u kojoj su se pod utjecajem sunca pripremali jednostavni i djeci ukusni sljezovi kolačići s čokoladom. Cilj radionice bio je prikazati korist od sunca u svakodnevnom životu, te važnost istog kao čistog i održivog izvora energije.
Program Festivala znanosti nastavlja se u utorak, 21. travnja 2015. na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku predavanjima „Utjecaj Sunca na život na Zemlji“ (Niko Hrdalo) i „Sunčevo zračenje i tehnologije uporabe Sunčeve energije“ (Anamarija Šare).

Ana Kuzman
PMD