Input your search keywords and press Enter.

Započela jubilarna deseta Obiteljska škola Dubrovačke biskupije

Po deseti put u petak, 17. studenog, započela je Obiteljska škola Dubrovačke biskupije koju organizira Vijeće za život i obitelj i Ured za pastoral braka i obitelji Dubrovačke biskupije.

Riječ je o trodnevnom duhovno-edukativnom susretu obitelji Dubrovačke biskupije koji se održava u hotelu Neptun grupacije Importanne Resort hotela do nedjelje, 19. studenog, ovaj put na temu „Promišljati i iskusiti ljepotu kršćanskog očinstva i majčinstva“. Ovogodišnju jubilarnu školu otvorio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je izrazio zadovoljstvo što se ovom Obiteljskom školom želi pozitivno govoriti o iskustvu kršćanskog života i majčinstva. Također je zahvalio ovogodišnjim predavačima iz Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. don Josipu Bošnjakoviću i doc. dr. sc. don Stjepanu Radiću, ali i Krešimiru Markoviću, moderatoru škole, koji je svojim doprinosom bio duša dosadašnjih obiteljskih škola te don Stanku Lasiću koji je u počecima škole bio tadašnjim pročelnikom Vijeća za život i obitelj.

Pročelnik Vijeća za život i obitelj don Marinko Šljivić, prvi put kao pročelnik, također je pozdravio sve okupljene i poručio obiteljima kako ovaj vikend trebaju iskoristiti za međusobno povezivanje i molitvu kako bi njihove nakane mogle biti poduprte božanskom milošću, a kako bi mogli posvjedočiti drugima o važnosti kršćanskog obiteljskog odgoja.

Moderator Marković i pročelnica Ureda za pastoral braka i obitelji dr. sc. Vikica Vujica upoznali su pobliže obitelji s ovogodišnjim programom, nakon čega su se obitelji kratko predstavile i podijelile svoja iskustva s dosadašnjih Obiteljskih škola.

„Vjera i bračno zajedništvo: kako vjera u braku doprinosi njegovoj ljepoti i harmoniji?“

Uslijedilo je prvo predavanje doc. dr. sc. don Stjepana Radića na temu „Vjera i bračno zajedništvo: kako vjera u braku doprinosi njegovoj ljepoti i harmoniji?“. Kroz svoje obraćanje obiteljima predavač Radić je kazao kako je vjera temelj za bračno i obiteljsko zajedništvo, jer vjeru definiramo kao intimni odnos čovjeka i Boga. Odnosno kad supružnici taj odnos ostvare s Bogom onda mogu nuditi i živjeti međusobnu intimu. Rekao je i kako vjera sadrži pouzdanje i povjerenje koje se traže u obitelji, ali i kako se traži onaj pozitivan pojam žrtve u svakodnevnom životu, oni trenutci u kojima ćemo žrtvovati nešto kako bismo pomogli svome partneru. Naglasio je i kako vjera osposobljava za razborito prosuđivanje koje je neophodno za savladavanje konflikata.

Za ostvariti sve navedeno predavač je kazao kako su potrebna dva sakramenta, euharistija i ispovijed. „Zajednički odlazak na nedjeljnu misu, čime se djeci usađuje osjećaj zajedništva i vjera, ali i pojam blagdanskog i obiteljskog ručka. Euharistija kao gozba, žrtva i kao sama molitva“, objasnio je. Također je istaknuo kako redovitim pristupanjem ispovijedi supružnici se na neki način osposobljavaju za vrline, osobito za međusobno opraštanje. Na kraju je poručio kako je potrebno obitelji ohrabrivati da nastave živjeti svoj život kršćanski, a kako tu životnu hrabrost uvijek mogu postići redovnim zajedničkim odlaskom na nedjeljna misna slavlja, zajedničkom molitvom i ispovijedi nekoliko puta godišnje. „Te dimenzije koje su minimalne donose velike dobrobiti“, zaključio je.

Tijekom Obiteljske škole organizirane su i brojne radionice za djecu različitih uzrasta, a koje vode odgojiteljice u vjeri ali i animatori Dubrovačke biskupije.

Više detalja o samim predavačima i rasporedu jubilarne desete Obiteljske škole možete pogledati ovdje.

Nikša Sentić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *