Input your search keywords and press Enter.

Zamjenik Raguž primio sudionike Ljetne akademije u sklopu programa pametni gradovi

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž i direktorica DURA-e Andrea Novaković primili su u četvrtak, 25. kolovoza, sudionike Ljetne akademije koja se odvija u okviru programa pametni gradovi, pod nazivom “Gradovi budućnosti – inovativnost i mladi”, a glavna tema razgovora bila je ideja i realizacija najvećeg Smart City pilot projekta u Hrvatskoj.

 

Delegacija od 15-ak mladih start up poduzetnika iz Srbije, BiH i Hrvatske istaknuli su kako Dubrovnik nisu slučajno izabrali za jedan od svojih seminara već da Dubrovnik predstavlja jedan od najnaprednijih pametnih gradova u regiji i idealno mjesto gdje mladi iz prve ruke mogu vidjeti kako funkcioniraju usluge pametnog grada.

Zamjenik gradonačelnika Raguž zahvalio se mladoj delegaciji što su prepoznali trud i napore uložene u pretvaranje Dubrovnika u prvi Smart City u regiji, te im je predstavio neke od projekata koji su već zaživjeli kao i projekte koji će biti realizirani u nadolazećem periodu.

U ožujku ove godine u Dubrovniku je započeo najveći Smart City pilot projekt u Hrvatskoj vrijedan više od 1,5 milijuna kuna koji je omogućio Hrvatski Telekom sa svojim partnerima. Riječ je o ugradnji najsuvremenijih magnetnih parkirnih senzora u 30 parkirnih mjesta na Obali Stjepana Radića u Gružu, zahvaljujući kojima vozači u realnom vremenu znaju stanje zauzeća parkinga.

Mladim start up poduzetnicima zamjenik gradonačelnika kazao je i kako se radi i na povećavanju sigurnosti na prometnicama i to zahvaljujući multisenzorskom videonadzoru, kojim će se bilježiti prometni prekršaji, prevelika brzina, pretjecanje i neovlaštena upotreba lijevog prometnog traka ali će se pratiti i nepropisni parking. Također, ugrađeni su i mnogobrojni senzori koji prate kakvoću zraka i druge parametre koji utječu na okoliš.

Tijekom razgovora i razmjene iskustava sa sudionicima „ljetne akademije“ Raguž se posebno osvrnuo i na jednu od mjera kojima će se nastojati povećati sigurnost i unutar povijesne jezgre kao i smanjenje gužva.

Riječ je o posebnim kamerama koje će se postaviti na sve ulaze u povijesnu jezgru, a koje imaju uređaj za brojanje ljudi te će se na taj način oformiti sustav za informiranje građana i gostiju o eventualnim gužvama u Gradu u skladu s preporukama UNESCO-a.

Okupljenima se obratila i ravnateljica DURA-e Andrea Novaković naglasivši kako DURA brojnim aktivnostima potiče i pomaže mladim i malim poduzetnicima na realizaciji njihovih ideja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *