Input your search keywords and press Enter.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić danas je u Studentskom domu sudjelovala na svečanom otvaranju međunarodnog znanstvenog skupa o botanici i vegetaciji pod nazivom “39th EADSVE Meeting” koji se održava do subote 7. travnja.

Trodnevni znanstveni skup koji je započeo u srijedu 4. travnja okupio je veliki broj znanstvenika i stručnjaka koji će održati tematska izlaganja o novim vegetacijskim tipovima, procesima rekolonizacije biljnih vrsta, florističkoj raznolikosti sredozemnih otoka i otočića, vegetaciji travnjaka i šuma, ekologiji biljnih vrsta te procjenama utjecaja klimatskih promjena na prirodnu vegetaciju.

U svom je obraćanju zamjenica Tepšić prvotno istaknula kako je međunarodni skup odlična prilika za čuti različita promišljanja stručnjaka koji pobliže mogu predočiti najnovije spoznaje o vegetaciji i odvijanjima prirodnih procesa. Osvrnula se također i na brojne projekte i ulaganja čija je svrha dodatno popularizirati prirodne atrakcije na području Grada.

“Moram kazati kako Dubrovnik kao grad brojnih povijesnih, kulturnih ali i prirodnih atrakcija veliki značaj pridaje upravo očuvanju i zaštiti navedenog, kroz različite projekte ali i uz podršku lokalnih institucija poput Sveučilišta u Dubrovniku, odnosno Instituta za more i priobalje. Uloga Instituta za more i priobalje ključna je kada govorimo istraživanjima prirodnih značajki, zaštite okoliša i mora, popularizacije nedavno renoviranog dubrovačkog akvarija koji upravo svojim inovativnim postavom i edukativnim sadržajem te promoviranjem važnosti očuvanja kulturnog i prirodnog nasljeđa može pospješiti kvalitetu turističke ponude u destinaciji i biti mjesto gdje će dubrovačka djeca ali i svi posjetitelji saznati zanimljivosti o ekosustavu južnog Jadrana i bogatstvu njegovog podmorja”, naglasila je.

U pogledu širenja turističke ponude, razvoja grada, očuvanja bioraznolikosti te održivog korištenja prirodnog naslijeđa zamjenica je u ovoj prigodi spomenula nezaobilazne ujedno i omiljene lokacije građana i posjetitelja, otok Lokrum, posebni rezervat šumske vegetacije kao i Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome.

“Lokrum je sastavni dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama te je uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine, stoga je posebna pozornost gradske uprave usmjerena upravo prema podršci investicijama koje u budućnosti mogu potaknuti dodatnu revitalizaciju botaničkog vrta na tom otočiću. Svakako želim spomenuti novouređeni Centar Arboretuma u Trstenom koji daje novi zamah dubrovačkom području s ciljem unaprijeđenja interpretacije prirodne baštine, poboljšanja turističkih atraktivnosti te napretka lokalnog gospodarstva”, zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Prisutnima su se uvodno obratili prorektorica za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević i predstavnik organizacijskog odbora “39th EADSVE Meeting” Nenad Jasprica.

U sklopu međunarodnog znanstvenog skupa čiji su organizatori Sveučilište u Dubrovniku, Istočnoalpsko-dinarsko društvo za istraživanje vegetacije (EADSVE – Eastern Alpine and Dinaric Society for Vegetation Ecology) i Prirodoslovni muzej Dubrovnik za sudionike su predviđena dva izleta, na Pelješac i u Konavle gdje će sudionici imati priliku posjetiti botaničke, prirodne i kulturne atrakcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)