Input your search keywords and press Enter.

Zamjenica Šimac Bonačić na svečanom otvaranju hostela “Dubrovnik” u Vukovaru

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić sudjelovala je na svečanom otvaranju hostela “Dubrovnik” koji je otvoren u ponedjeljak u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru.

 

Hostel je namijenjen za boravak učenika osmih razreda koji u Vukovar dolaze učiti o vrijednostima iz Domovinskog rata i Bitke za Vukovar u sklopu projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru”, a prvi gosti hostela su upravo dubrovački učenici osmih razreda Osnovne škole Ivana Gundučića.”Posebno mi je drago što su naši mali sugrađani prvi gosti ovoga hostela. Osjećam neopisiv ponos što predstavljam Grad Dubrovnik i njegove građane te što je ovaj objekt dobio ime grada Dubrovnika. To je jedna neraskidiva veza između ova dva grada koja datira još od 1993. godine kada smo potpisali povelju prijateljstva. Možemo reći da je ime ovoga hostela kruna tog prijateljstva. S ponosom prenosim pozdrave građana moga grada građanima Vukovara” kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić.

U rekonstrukciju i izgradnju hostela “Dubrovnik” uloženo oko 22 milijuna kuna, a osim 22 spavaonice s 330 postelja, u njemu su i četiri kongresne dvorane te popratni sadržaj. To je inače sedmi objekt obnovljen u sklopu vukovarskoga Memorijalnog centra, a svaki nosi ime nekog od hrvatskih gradova ili regija.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako priča Memorijalnog centra Domovinskog rata zahtjeva znanstveni pristup o Domovinskom ratu, a tiče se cijelog prostora Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

„Drago nam je da jačamo kapacitete grada Vukovara na tragu istinite priče o Domovinskom ratu, a jednako nam je bitna i priča s drugih prostora gdje se rat odvijao”, istaknuo je Penava te dodao kako mladi danas ne uče dovoljno o Domovinskom ratu, a ovime se to želi ispraviti. Plan je da Javnu ustanovu Memorijali centar Domovinskog rata Vukovar u školskoj godini 2016/2017. posjeti 40 000 učenika što će značajno utjecati na porast broja noćenja u gradu Vukovaru.

Podsjetimo, gradonačenik Andro Vlahušić pokrenuo je inicijativu da u suradnji s dubrovačkim umjetnicima Grad Dubrovnik osigura opremanje hostela koji nosi ime našeg grada, a da bi se ideja provela u djelu značajno su pomogli zamjenica Tatjana Šimac Bonačić i pročelnica Ana Hilje, te naravno dubrovački umjetnici bez kojih akcija ne bi bila moguća. Četrdeset dubrovačkih umjetnika doniralo je čak 44 slike koje krase zidove novootvorenog hostela.

Osim slika i suradnje s dubrovačkim umjetnicima Grad Dubrovnik je donirao i 200 tisuća kuna za obnovu Vukovarskog vodotornja, simbola žrtve i pobjede u Domovinskom ratu. U nadolazećem razdoblju Grad dubrovnik donirat će i 85 tisuća kuna za ugradnju i opremanje jednog dječjeg igrališta u Vukovaru, s tim da proizvođač opreme i izvoditelj radova bude s područja Slavonije, a tijekom ove godine Grad Dubrovnik je povećao i broj vukovarskih stipendista koje financira Grad Dubrovnik s pet na deset. Uz financijsku pomoć Grad Dubrovnik razvija suradnju s gradom Vukovarom i kroz brojne druge aktivnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.