Input your search keywords and press Enter.

Zaključci Okruglog stola o problematici dementnih bolesnika

„Problematika dementnih bolesnika i njihovih obitelji u sadašnjem zdravstvenom i socijalnom sustavu te potreba za sveobuhvatnim, održivim mobilnim palijativnim timovima“ u sklopu projekta Pilot MoPa Tim.

Udruga Dusab Dubrovnik s partnerima Dom zdravlja Dubrovnik, Zavod za javno zdravstvo DNŽ, Udruga Bonsai/Volonterski centar Dubrovnik , uz suradnju Stručnog studija Sestrinstvo Sveučilišta u Dubrovniku i financijsku potporu Grada Dubrovnika organizirala je 29. lipnja 2016. u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku okrugli stol „Problematika dementnih bolesnika i njihovih obitelji u sadašnjem zdravstvenom i socijalnom sustavu te potreba za sveobuhvatnim, održivim mobilnim palijativnim timovima“ u sklopu projekta Pilot MoPa Tim.

Okrugli stol okupio je udruge, Dom zdravlja, institucije te predstavnike gradske i županijske uprave povezane s područjem zdravlja i socijalne skrbi u našoj županiji poradi senzibilizacije javnih djelatnika i financijske podrške u problematici Alzheimerove bolesti i ostalih demencija. Naime u okviru sadašnjega zdravstvenog sustava krucijalno je osigurati umrežavanje svih komponenata zdravstvenih i socijalnih usluga kako bi kronično oboljele osobe potrebnu palijativnu njegu tako dobile na temelju financijski održivoga i operativno učinkovitijeg modela. Time bi se unaprijedile usluge za ciljanu skupinu suradnjom javnog, privatnog i civilnog sektora prema zajedničkim europskim smjernicama za prijelaz s institucionalne skrbi na usluge podrške za život u zajednici (cjelovite smjernice možete pronaći ovdje ) .

O pozitivnoj praksi, organizaciji, operativnom i finacijskom planu MoPa tima Doma zdravlja Pula govorila je dr.sc.Julijana Franinović Marković dr. med. spec. Neurologije, osnivačica MoPa tima Pula, Dr. Branko John iz MoPa tima Dubrovnik prezentirao je SWOT analizu MoPa tima Dubrovnik, dr. Ankica Dzono Boban i dr. Marija Masanovic iz Zavoda za javno zdravstvo prezentirale su prikupljene statističke podatke o broju oboljelih od Alzheimerove bolesti i ostalih demencija u ambulantama Obiteljske medicine te o njihovim potrebama. O ulozi i edukaciji volontera u MoPa timu govorila je voditeljica Volonterskog centra Anja Marković a gospođa Beba F. Pažin, podpredsjednica udruge Dusab te skrbnica i njegovateljica govorila je o problematici demencije za bolesnike i skrbnike. Moderator okruglog stola bio je Don Jerko Ban kapelan u OB Dubrovnik. U raspravi nakon završenih prezentacija sudjelovali su između ostalih Branko Bazdan ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, Dario Kulišić pročelnik županijskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, ravnateljica Doma za starije osobe Dubrovnik Marica Miletić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dubrovnik Nikoleta Borković Ljubić, mag. soc. rada,dr. Branko John voditelj Mopa tima Dubrovnik, Vedrana Iveta glavna medicinska sestra MoPa tima Dubrovnik, Mirjana Beg iz gradskog upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Nina Skurić pročelnica županijskog upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj te udruge DUSAB Anna Pažin i Beba F. Pažin, Jadranka Vlatko iz Udruge Lukjernica i ostali nazočni.

Kao sljedeći logičan korak u razvoju palijativno/hospicijske skrbi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nameće se jedna jednstvena točka kroz koju prolaze sve informacije i resursi, jedan koordinacijski centar za palijativnu skrb sa ciljem koordiniranja palijativnih usluga uključujući i edukaciju i osposobljavnje te pozivni centar koji bi u budućnosti24 sata dnevno pružao savjete, davao psihičko/duhovnu podršku obiteljima oboljelih, volonterima i profesionalcima na terenu uz stabilnu financijsku potporu resornih minstarstava, grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i drugih institucija uključenih u rad. Koordinacijski centar umrežio bi sve sudionike sa područja zdravstva i socijalne skrbi uporabom

informatičkih alata i mobilnih aplikacija na terenu čime bi se uspostavio i stalno održavao i Registar kronično i terminalno bolesnih pacijenata.

Svi sudionici okruglog stola „Problematika dementnih bolesnika i njihovih obitelji u sadašnjem zdravstvenom i socijalnom sustavu te potreba za sveobuhvatnim, održivim mobilnim palijativnim timovima“ u sklopu projekta Pilot MoPa Tim složili su se da MoPa timovi trebaju biti multidisciplinarni timovi stručnjaka i volontera koji rade 24 sata dnevno, svaki dan za sve kronično i terminalno bolesne pacijente na cijelom području Dubrovačko-neretvanske županije pružajući bolesnicima palijativnu skrb s pojedincem u središtu pažnje.

Udruga DUSAB Dubrovnik, J.Anna Pazin, tajnica udruge

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.